Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatok is megemlékeztek a forradalom évfordulójáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 22. 13:40

Az 1956-os forradalom kitörésének 58. évfordulójáról természetesen a Magyar Honvédség alakulatai és katonai szervezetei is megemlékeztek. Alábbi összeállításunkban az e megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (A cikk folyamatosan frissül!)

Várpalota

Az október 23-ai nemzeti ünnepen az idén is együtt ünnepeltek az MH Bakony Harckiképző Központ katonái és polgári alkalmazottai, valamint a Faller Jenő Szakképző Iskola tanárai és diákjai. Mészáros József alezredes, a központ törzsfőnöke beszédében kiemelte: „az 1956-os forradalom és a nyomában kibontakozó fegyveres harc bebizonyította a világ előtt, hogy a magyar társadalom jó célokért, még reménytelen helyzetben is, még magára hagyottan is képes akár a legnagyobb áldozatot is meghozni. Kívánom, hogy legyünk méltóak az 56-os hősökhöz."

Az ünnepi állománygyűlés – amelyen többek között részt vett Katona Csaba, a város alpolgármestere is – az iskola színjátszó körének előadásával folytatódott, majd elismeréseket adtak át.

1595981142

(Szöveg: Schäffer Mónika. Fotó: Pintér László)


* * *



Tata

Október 23. alkalmából ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1956-os eseményekről az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A beszédek után Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át. Az átadó végén bejelentették: a Honvéd Vezérkar főnöke 2014. október 23-ai hatállyal kinevezte Farkas Róbert törzszászlóst az MH 25. Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlós beosztásába, és ezzel egyidejűleg elő is léptették főtörzszászlóssá. A megemlékezés az ‘56-os események felidézésével és a hősökről való megemlékezéssel, illetve ünnepi műsorral folytatódott.

1595981142

(Szöveg és fotó: Petrovics Renáta)

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis állománya és a XVI. kerületi állami intézmények vezetői közösen október 22-én ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg 1956 októberének eseményeiről.
Kovács Dóra hadnagy ünnepi beszédében Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című verséből idézett, valamint kiemelte: 1956. október 23-án diákok, egyszerű járókelők, hazafelé igyekvő férfiak és asszonyok, fiatalok és idősek, tanárok, rendőrök, katonák, hivatalnokok, kétkezi munkásemberek és értelmiségiek egyaránt megtapasztalták, hogy a nemzeti érzés, a nemzeti összetartozás az egyik legerősebb kohéziós erő egy társadalomban.
Az ünnepi beszéd után Nagy Attila ezredes, az MH ARB parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át. Az ünnepséget a 2012-es Lehet egy csillaggal több tehetségkutató verseny néptánc kategóriájának első helyezettje a Debreceni Honvéd Táncegyüttes hajdúsági és szilágysági táncokból összeállított műsora zárta.

1595981142

(Szöveg: Zsigmond Réka, fotó: Háda István főhadnagy)

Hódmezővásárhely

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében október 22-én, szerdán ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1956-os forradalomról. Ünnepi beszédében Kiss Attila őrnagy elmondta: „A történelmünk egész életünkön át elkísér minket. Az utókornak az a feladata, hogy megőrizze és ápolja múltunk nagyjainak emlékét, de a mi dolgunk az is, hogy megemlékezzünk azokról az emberekről is, akik nem kapnak helyet a történelem tankönyvekben, de részt vettek az 1956-os eseményekben."

„A történelem tehát az emberi sorsok összessége, egyéni tragédiák, diadalok sorozata. Az események sodrában látnunk kell a nagybetűs Embert. Ott vannak azok a forradalmárok, akik ’56-ban egyik napról a másikra legendás parancsnokokká váltak" – tette hozzá az őrnagy.

Az állománygyűlésen Kovács József ezredes, a helyőrség parancsnoka elismeréseket adott át.

1595981142

(Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy)


* * *



Debrecen

„Debrecenben sem tétlenkedtek az egyetemisták, akik október 23-án már délelőtt elkezdtek szervezkedni, és megindultak a belváros irányába. Útközben a város lakossága is csatlakozott a békés tüntetőkhöz, akikre a megyei rendőrkapitányság Kossuth utcai székházánál az ÁVH emberei figyelmeztetés nélkül lőni kezdtek. A sortűzben többen életüket vesztették és rengetegen megsérültek" – e szavakkal emlékezett Kovács Gábor hadnagy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájában megrendezett ünnepi állománygyűlésen az 1956. október 23-i eseményekre.

A hadnagy beszédében kiemelte, hogy a forradalom és szabadságharc hősei mindent megtettek annak érdekében, hogy kivívják hazájuk függetlenségét. Hangsúlyozta: az életüket áldozók hősiessége és hazaszeretete példaértékű az utókor és a jövő nemzedékek számára.

Az ünnepségen Takács Attila ezredes, az alakulat parancsnoka, elismeréseket adott át. Az ünnepség végén a Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes „Láttam hamuszín arcotok" című zenés-prózás előadással emlékezett az 58 évvel ezelőtti eseményekre.

1595981142

(Szöveg: Tóth Andrea.
Fotó: Szalka Miklós őrvezető)




* * *



Veszprém

Létezik-e felemelőbb pillanat annál, mint amikor egy nép azt mondja: elég volt? – tette fel a költői kérdést ünnepi beszédében Labudek Péter alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnok-helyettese, a Veszprémben települt katonai szervezetek közös megemlékezésén, október 22-én. Az alezredes felidézte az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi történéseit, és kiemelte: a szabadságharcosok példát mutattak a világnak hazaszeretetből és önfeláldozásból; a világ azonban csendesen szemlélte „a szovjet bosszút."

„Számomra két fontos üzenete van az 1956. őszén történteknek. Az egyik az, hogy az igaz ügyért akkor is ki kell állni, ha ezzel önmagunkat sodorjuk veszélybe, mert gyermekeink jövője fontosabb a mi jelenünknél. A másik üzenet pedig abban áll, hogy nagy tetteket csakis közösen lehet végrehajtani. A magyar nemzetnek ma is olyan összefogásra lenne szüksége, mint ötvennyolc évvel ezelőtt" – mondta Labudek Péter alezredes.

Az ünnepségen Zentai László ezredes, a radarezred parancsnoka, és Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elismeréseket adtak át.

1595981143

(Szöveg és kép: Péter Gergely hadnagy)


* * *



Székesfehérvár

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek nemzeti ünnepünkre, október 23-ára Székesfehérváron, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél. Bolevácz Attila hadnagy, a Dunántúli Híradó és Informatikai Főközpont, Híradó és Informatikai Felügyelet, Híradó Informatikai ügyeletes tisztje ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a közös nemzeti érzésből fakadó hősies tetteket nem felejthetjük. „A mi feladatunk az emlékezés, az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének megőrzése" – mondta.

Benda László ezredes, az alakulat parancsnoka közel ötven fő részére adott át kitüntetéseket, elismeréseket adott át a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idejük, valamint beosztásukban huzamos időn át, illetve a Közös Fellépés 2014. gyakorlaton végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Az ünnepségen nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Németh Csabáné közalkalmazottat is.

1595981143


(Szöveg: Mátyás Andrea. Fotó: Bödő Viktória)


* * *



Kecskemét

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison állománygyűlésen emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire. Rácz-Szabó Zoltán zászlós ünnepi beszédében 1956 üzenetére hívta fel a figyelmet: „1956 októberében sok embernek kellett olyan döntést hozni, amely kihatott egész életére. Volt, akinek ez a döntés később az életébe került, másoknak hosszú börtönéveket vagy több évtizednyi emigrációt jelentett. A fegyveres erők és testületek tagjai közül sokak olyan helyzetbe kényszerültek, hogy választaniuk kellett az ország alkotmányára letett esküjük, elöljáróik parancsa és saját személyes meggyőződésük között" – mondta. „Ma elsősorban azok emléke előtt tisztelgünk, akik azért áldozták fel karrierjüket, szabadságukat, sőt életüket is, hogy megteremtsenek egy szabad, független, demokratikus országot. Nem rajtuk múlt, hogy akkor, 1956-ban ez nem sikerülhetett. (…) A Magyar Honvédség azért jött létre, hogy megvédje a magyar szabadságot. A nemzet a mi kezünkbe adta a magyar szabadság fegyveres védelmének ügyét" – tette hozzá.

A rendezvényen elismeréseket is átadtak, majd Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka köszöntötte a katonákat.

1595981143


(Szöveg és kép: Szausev Xénia)


* * *



Budapest

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A rendezvényen Tulipán Éva, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértője elevenítette fel az 58 évvel ezelőtti eseményeket. Ünnepi köszöntőjében kiemelte: a felkelőkhöz egyénileg számos katona, sőt honvédtiszt is csatlakozott; ők tanították a fegyverforgatásra a forradalmárokat, a pesti fiatalokat. A Petőfi laktanya katonái mutatták meg például a Széna téri csoport tagjainak, hogyan használják a fegyvert.

A köszöntő után Zelei József, a „Két keréken a Nagyvilágban" békemisszió kerékpárosa, a Világ Kerékpáros Békenagykövete az első világháború kitörésének századik évfordulója emlékére zászlószalagot adományozott a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység számára. Zelei József tíz évvel ezelőtt, az első világháború kitörésének 90. évfordulója alkalmából indult első Béketúrájára. Idén júniusban ismét útra kelt kerékpárjával, hogy felhívja a világ figyelmét a 100 évvel ezelőtt történtek fontosságára, és méltó emléket állítson az egy évszázaddal ezelőtt harcoló hősöknek, áldozatoknak, köztük a Doberdónál hősi halált halt dédnagyapjának. A zászlószalag adományozója beszédében hangsúlyozta: útja során felkeresett közel félszáz emlékhelyet, s elhelyezett két kopjafát, számos emlékkövet és emlékszalagot. A legmeghatóbb pillanat számára az volt, amikor a Magyarországról vitt földet a magyar katonák sírjaira szórta, hogy jelképesen anyaföldben nyugodhassanak.

A zászlószalagot Ádám Barnabás ezredes, a Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka köszönte meg, kiemelve: a kerékpáros békenagykövet által megtett több ezer kilométernyi út nemcsak kiváló sportteljesítmény, hanem nemes emberi teljesítmény volt.
Ű

Az ünnepség végén Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka elismeréseket adott át, majd a rendezvény ünnepi műsorral zárult.

1595981143

(Szöveg: Singer Éva hadnagy. Fotó: Szabó Lajos zászlós)