Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alapítókra emlékeztek

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. november 26. 6:43

Elődeik emléke előtt tisztelegtek a kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete tagjai. A szervezetet 1970. december 11-én, hét volt hivatásos katona alapította Nyugállományúak Klubja Kecskemét néven, az első elnöke Horváth János nyugállományú alezredes, egykori vadászpilóta volt.

1599196579
Nyolc évvel ezelőtt, a jogelőd klubjuk megalakulásának 40. évfordulóján egy márványtáblát helyeztek el Kecskeméten, a katonahősök emlékművének szomszédságában a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete tagjai. Azóta minden év őszén itt tisztelegnek elhunyt bajtársaik, barátaik és családtagjaik emléke előtt. A márványtábla koszorúzásán idén részt vett Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodavezetője is.

1599196579
A rendhagyó klubfoglalkozás a református egyház épületében közös vacsorával és hosszan tartó baráti beszélgetéssel folytatódott. Csóka Tamás nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke itt gratulált a születésnapjuk kerek évfordulóját idén ünneplő tagtársainak: Meleg Béla nyugállományú alezredesnek, Lepés Imre nyugállományú főtörzszászlósnak, Mogyorósiné Balogh Teréz nyugállományú zászlósnak, Eszes Lászlónénak, Mészárosné Ragó Évának, Szántó Máriának, Szalókiné dr. Kiss Katalinnak, Tóth Józsefnének, Csóka Tamásnénak, Szénási Sándornénak, Jász Péternének, Józsa Lajosnénak, Tóth Józsefnének, Nagy Istvánnak és Lévai Istvánnak.

1599196580
Csóka ezredes, az egyesület elnöke elmondta: a közösségüket egykori katonák, rendőrök, rendvédelmi dolgozók, katonaözvegyek és közvetlen hozzátartozóik alkotják. Általában hétfőnként tartják az összejöveteleiket az egykori tiszti klub épületében, ahol a baráti beszélgetések mellett értékelik az elmúlt időszak történéseit és megbeszélik a tagság előtt álló feladatokat, a szabadidős programokat is. Rendszeresen szerveznek ugyanis ismeretterjesztő előadásokat, különböző tanfolyamokat, kiállításokat. A klubtagok közösen ünneplik a névnapokat, a születésnapokat és próbálják megőrizni Kecskemét és a város környékének népi hagyományait is.

1599196580
A rendezvényre meghívták a társklubok képviselőit is: a Magyar Veterán Repülők Szövetsége területi szervezetét Őrs Ágoston nyugállományú alezredes, a Rendőrségi Nyugdíjasok Bács-Kiskun Megyei Egyesületét pedig Gregor György nyugállományú rendőr alezredes és volt kollégái képviselték. A baráti hangulatú klubfoglalkozás vendégeit a Két Szoknya Egy Nadrág Társulat művészei szórakoztatták.

1599196580
Fotó: a szerző felvételei