Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alapokon túl

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 15. 19:45

Véget ért a Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam, a felkészítés elvégzését igazoló oklevelet az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon vehették át a katonák.

1596068484

A komplex képzés célja a NATO és EU vezette missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állomány békeműveleti alapfelkészítése volt.

Az augusztus 26-án kezdődött kiképzés során a hallgatók megismerkedtek az alapvető törzstiszti, altiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni beosztásaik eredményes ellátásához.

1596068484

Az előadások között egyebek mellett nemzetközi hadijog, tolmácskezelés, térképismeret és tájékozódás szerepelt, de a felkészülők akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak.

A tanfolyamot követően az állománynak képesnek kell lennie béketámogató műveletek kiképző parancsnokságain, törzseiben – nemzetközi környezetben és kötelékben – egyéni beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására.

1596068485

A sikeresen elvégzett alaptanfolyam egyfajta „belépő" a – hadszíntereknek megfelelően elkülönített – Missziós Törzstiszti Célfelkészítésre (Egyesített Balkáni Hadszíntér), amit szeptember 9–13. között ugyancsak a kiképző központban tartottak.

1596068484