Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyik legnagyobb magyar katonára emlékeztek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. május 21. 17:20

A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben tisztelegtek Görgey Artúr tábornok emléke előtt a honvédelem napján. Buda visszafoglalójáról Kun Szabó István dandártábornok emlékezett meg.

1595972417
Görgey Artúr sírját megkoszorúzta Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője

A múlt ismerete nélkül nem érthető meg a jelen és nem tervezhető a jövő – mondta az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a Kerepesi úti temetőben, Görgey Artúr sírjánál május 21-én délután tartott megemlékezésen.

Kun Szabó István felidézte: Görgey, aki mindössze 31 évesen került a honvédsereg élére, rendkívül felkészült, széles látókörű katona volt, a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb alakja, akinek emlékét kötelessége megőrizni az utódoknak. Mindez nem kizárólag a katonákra vonatkozik, hiszen a honvédelem rendszerének mindenki részese, mint ahogy azzal Görgey is tisztában volt.

1595972417
A megemlékezésen a Görgey-család leszármazottai, illetve az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diákjai is részt vettek

Kun Szabó István hangsúlyozta: a Magyar Honvédségben szolgáló katonák minden képességükkel, minden tudásukkal azon dolgoznak, hogy megtegyék, amit elvár tőlük a nemzet, a haza. „Igyekszünk feladatainkat Görgey Artúr szellemiségének megfelelően végezni, és erre biztatjuk a jövő katonáit is"- mondta a tábornok.

A megemlékezésen részt vettek a Görgey-család leszármazottai, illetve az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola katonasulis diákjai is.

1595972417
Koszorúk Görgey sírján


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária