Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az olasz haditengerészet újabb menekülteket mentett ki a tengerből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 21. 18:04

Mintegy 500 afrikai menekültet, köztük több mint száz gyermeket helyezett biztonságba az olasz haditengerészet május 20-án, keddre virradóra Szicília déli partjai közelében.

Az illegális bevándorlók két bárkán utaztak, járműveiket a haditengerészet egyik helikoptere fedezte fel Szicília délkeleti csücskétől, a Passero-foktól délre. Az egyik bárkát, amely megrongálódott egy balesetben, a másik vontatta.

Az olasz haditengerészet a rossz időjárási körülmények és a két bárka mentőeszközeinek hiánya miatt mentőakcióba kezdett, amely több kereskedelmi hajó támogatásával egész éjszaka tartott. Mentőmellényeket dobtak le a bárkák utasainak, majd megkezdték kimentésüket és elszállításukat két olasz fregattra. A mentőakciót a nőkkel és a gyerekekkel kezdték: 62 nőt és 133 gyereket helyeztek biztonságba.

Május 12-én 17 halálos áldozata volt egy hajószerencsétlenségnek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. A balesetet 206-an élték túl, őket az olasz haditengerészet mentette ki a tengerből és szállította az olasz partokra.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter a tragédia kapcsán ismételten az Európai Unió (EU) segítségét sürgette az illegális bevándorlás kezelésében.

Az olasz hatóságok szerint idén csaknem 22 ezer bevándorló és menekült érkezett hajókon az olasz partokra, tízszer több, mint a megelőző év hasonló időszakában.

Tavaly ősz óta, miután két hajótörésben több mint 400-an lelték halálukat a tengerben, Lampedusa szigete és Málta partjainak közelében, Olaszország Mare Nostrum néven nagyszabású műveletet indított a hasonló tragédiák elkerülésére.