Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iskola közelében találták meg az aknavetőgránátot

Szöveg: Szűcs László |  2014. március 11. 7:26

A tizedik héten, azaz március 3–9. között 48 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tizenkilenc esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 272 bejelentést kaptak.

Március 3-án Nagybajomban akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, miután a Templom utca egyik házánál − nem messze az iskolától − egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Volter József főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a Várpalotán kijelölt gyűjtőhelyre szállította.

Március 5-én Debrecenbe kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Vértesi úti kastély területén − földmunkák közben − hat darab, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak, amelyeket az Ember István százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Március 6-án Seregélyesen, a Fő utcai volt köztemető területén egy darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak. A robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Március 7-én Kókáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Nagykátai úton, csatornázás közben két darab 8 centiméteres, román gyártmányú aknavetőgránátot találtak a munkások. Szerencsére a robbanószerkezetek szállítható állapotban voltak, így azokat a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész