Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az úti cél: Balkán, Afganisztán

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. május 6. 7:20

Külszolgálaton egyéni beosztásokban nehezebb helytállni, mint kötelékben. Ilyenkor az egyéni képességek, és a személyre szabott felkészítés nagyon sokat számít – hangsúlyozta Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnöke, a Székesfehérváron rendezett összevont missziós kibocsátó–visszafogadó ünnepségen, május 5-én, kedden.

A Balkánra induló, egyéni beosztásokat betöltő katonákhoz szólva, Huszár János vezérőrnagy beszédében úgy fogalmazott: abban a régióban hazánk stabil partnerként, hosszú idő óta vesz részt a békefenntartó műveletekben.

„Katonai szemmel nézve a Balkánon nem egyszerű a helyzet. A hamu alatt ugyanis ott a parázs – a területen élők egykori sérelmei még nem hamvadtak el. Segíteni szeretnénk abban, hogy az ott élők ne csak elszenvedői, hanem végre alakítói legyenek a történelemnek, de csakis békés úton" – vélte a törzsfőnök.

1595993142

Afganisztánnal kapcsolatban elhangzott: a helyzet ott sem nyugodt, és egy művelet csakis akkor ér véget, amikor az utolsó katona is biztonságban elhagyta a területet. Véleménye szerint, aki nem készül fel alaposan mentálisan és fizikailag is a feladatra, az nem csupán magát, de bajtársait is veszélybe sodorhatja.

„A nap minden percében legyenek tisztában azzal, hogy a biztonság az első. Ez még a rutinszerűnek látszó feladatok végrehajtása közben is igaz" – figyelmeztetett Huszár János vezérőrnagy. Elhangzott: magyar előretolt repülés-irányítók most utaznak ki először az afganisztáni műveleti területre.

1595993143

A törzsfőnök szerint a fél éves külszolgálatra készülő katonák mind fegyelmezetten hajtották végre a felkészülést, és egyéni beosztású feladataik mellett nagy hangsúlyt kell fordítaniuk az új ismeretek megszerzésére, új ismeretek elsajátítására is.

A tábornok azzal zárta beszédét, hogy „nem biztos, hogy a műveleti területre kiutazó katonáknak lesz a legnehezebb feladatuk". Álláspontja szerint ugyanis az egyedül itthon maradt hozzátartozók helyzete legalább ugyanolyan nehéz, ha nem nehezebb.

1595993143

„Ne maradjanak egyedül a problémáikkal, döntéseikkel: a haderő humánszolgálati irodái folyamatosan rendelkezésre állnak" – kérte a törzsfőnök.

1595993144

A rendezvényen Huszár János vezérőrnagy elismerést adott át az Európai Unió közép-afrikai köztársaságbeli műveleteit irányító görögországi parancsnokságon külszolgálatot teljesített Tóth Attila alezredesnek.

Fotó: a szerző felvételei