Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az volt a cél, hogy tanuljunk egymástól”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. november 10. 7:10

Tavaly ősztől idén nyárig különleges tanfolyamon vett részt Molnár Zsolt ezredes: 2006 óta ő volt az első magyar főtiszt, aki a Royal College Of Defence Studies (RCDS) kurzus hallgatója lehetett.

1596041110

Nagy-Britannia egyik legpatinásabb vezetőképző tanfolyamán képviselte Magyarországot Molnár Zsolt ezredes. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiképzési főnöke még az MH Ludovika Zászlóalj parancsnokaként kapott lehetőséget a Royal College Of Defence Studies felsővezetői tanfolyam elvégzésére, amelynek helyszíne London volt.

„A tanfolyamot 1927-ben alapították Sir Winston Churchill kezdeményezésére, a célja pedig az, hogy egy asztalhoz ültesse a politikai, a gazdasági és a katonai területek potenciális leendő vezetőit, illetve az ő lehetséges tanácsadóikat" – mondja kérdésünkre az ezredes. „A lényeg, hogy az itteni keretek között azonos irányú gondolkodásra vezessék rá a résztvevőket: bevallottan cél, hogy átalakuljon a hallgatók gondolkodásmódja, tekintsenek globálisan a folyamatokra, és mindenek előtt gondolkodjanak nagyban."

1596041111

Az RCDS lényege tehát a globális tendenciák megértése, illetve stratégiai szintű elemzése volt. „Úgy is fogalmazhatok, hogy egyfajta vezérkari tanfolyam plusz, csak itt fordított az arány, nagyobb arányú a civil, mint a katonai tananyag" – fogalmaz Molnár Zsolt. Ennek megfelelően a résztvevők összetétele is igen vegyes: a tanfolyamra százhét hallgató érkezett összesen ötvennégy országból. „Természetesen nem csak katonákról volt szó: volt az osztálytársaim között olyan, aki a Lordok Házának tagja, de a brit parlament alsóházából is érkezett hallgató, mint ahogy ukrán külügyi képviselő vagy pakisztáni fejlesztési minisztériumi alkalmazott is. Dél-Koreától Kataron át Izraelig tényleg mindenhonnan érkeztek különböző szakemberek."

A tanfolyam integráns része volt, hogy az oktatók rávezették a hallgatókat más nézőpontok elfogadására, illetve ezeknek a munkába történő beemelésére. A megszerzett ismeretekről számos esszében és szemináriumi feleletben kellett számot adni, amelyekről folyamatos visszacsatolás is érkezett. Az ezredes külön kiemeli: nagyon fontos volt, hogy az előadókkal is lehetett konstruktív, előremutató beszélgetéseket folytatni akár vitás témákról is. „A hallgatókkal is az volt a cél, hogy tanuljunk egymástól. Ezekben a beszélgetésekben senki sem dogmákat hangoztatott, és a mellébeszélést sem nézték jó szemmel. Mindenkit arra sarkalltak, hogy logikusan felépített érvrendszerekkel ismertesse például a hazája egyes lépéseit" – mondja Molnár Zsolt. „A gyakorlatokon pedig mindenkit kimozdítottak a komfortzónájából. Én például sosem láttam el katonai szerepet: azt mondták, bizonyára jó katona vagyok, ha engem delegáltak erre a kurzusra, így mást kellett csinálnom. Játszottam például miniszterelnöki stratégiai média-tanácsadót is."

1596041111

Az ismeretek bővítésében számos nagynevű előadó volt a résztvevők segítségére: előadást tartott nekik többek között Boris Johnson brit külügyminiszter, François Lecointre vezérezredes, francia vezérkari főnök, illetve több neves oxfordi és cambridge-i professzor is. Emellett helyszíni látogatásokat is tettek New Yorkban, Washingtonban, Brüsszelben és Afrikában is, ahol a gyakorlatban is megismerkedhettek a tanultakkal. Eközben pedig olyan baráti légkör alakult ki a résztvevők között, amilyennel foghatóval ritkán találkozni. „Jól jellemzi a helyzetet, hogy például tartottak olyan közös istentiszteletet, amelyen egyszerre vettek részt a keresztény, zsidó, különböző távol-keleti, illetve muszlim vallású hallgatók" – érzékelteti az ezredes.

Molnár Zsolt az elmúlt évtizedek során igen sokrétű katonai tapasztalatokat szerzett, ám hangsúlyozza: teljesen más szempontokkal ismerkedhetett meg a tizenegy hónapos tanfolyam ideje alatt, mint korábban. „Nagyon sokat dolgoztam katonák között a harcmezőn, missziókban, törzsben, vagyis a taktikai, műveleti szinteket jól ismerem. A stratégiai szinttel azonban kinyílt számomra a világ, másképp nézem és látom ma már a dolgokat az itt tanultaknak köszönhetően. Éppen ezért nagyon szeretném megköszönni dr. Benkő Tibor vezérezredesnek és a Magyar Honvédség vezetésének, hogy tíz év után először én lehettem az első magyar katona, aki részt vehetett az RCDS-en, amelyet korábban például Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkarfőnök is elvégzett. A tanfolyamnak köszönhetően most ötvenhárom országban vannak jó barátaim, akikkel azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és ez hihetetlen érzés. Nem tudok elég hálás lenni a honvédségnek mindezért – civilben nem valószínű, hogy eljuthattam volna ugyanazokra a helyekre, illetve olyan ismereteket szerezhettem volna meg, mint katonaként."

1596041111
Címkéktanfolyam