Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Azon leszek, hogy hozzunk össze egy csapatot az ezred katonáiból 2020-ban is”

Szöveg: Markovics Zita főhadnagy és Gajdos Milán hadnagy |  2019. május 24. 11:06

Egy egész csapatnyi tűzszerész és hadihajós katona teljesítette a kétszázhúsz kilométeres Balaton körüli távot a XIII. NN Ultrabalaton futóversenyen. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáiból álló csapat szervezőjével, Fehér Anita főtörzsőrmesterrel beszélgettünk.

1599203176
Hogyan jött a közös futás megszervezésének ötlete?

Kolléganőmmel, Hadházi Edina őrmesterrel átgondoltuk, hogy kikkel szoktunk leggyakrabban találkozni a pályán futás közben, így vontuk be a sportolni szerető katonatársakat, ezután megterveztük, miképpen tudjuk teljesíteni az előírt távot. Megkerestük az ezred vezetőségét, ennek eredményeként Bagi Szilárd alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese és Lengyel László alezredes, törzsfőnök is beálltak közénk. Hónapokat készültünk a megmérettetésre, voltak közös edzéseink, de egyénileg is erősített mindenki.

Végül összesen hányan vállalták be az Ultrabalatont és milyen eredménnyel?

Tizenegyen indultunk, ebből ketten nem a mi alakulatunknál szolgálnak, Volt viszont egy másik csapat, amelyhez tőlünk csatlakoztak katonák, akik nagyon jó eredményt értek el, körülbelül 19 óra alatt sikerült körbefutniuk a Balatont. Mi előzetesen azt gondoltuk, hogy 22 óra 40 perc alatt teljesítjük a 220 kilométeres távot, de végül ennél jobbat futottunk és 21 óra 27 perc alatt értünk célba.

Hogyan osztottátok fel egymás között az útszakaszokat?

Próbáltuk úgy elosztani, hogy egyénenként mindenkire körülbelül 20-21 kilométer jusson, persze voltak kisebb-nagyobb különbségek, a legtöbb kilométert Lengyel László alezredes teljesítette. Egyébként minden pontra közösen mentünk át autókkal, ahol bevártuk azt, aki éppen futott, majd a váltás után együtt érkeztünk a következő váltópontra. A csapattagok gyorsak voltak, sokat nem kellett várni senkire, de ezeket a köztes időket megpróbáltuk pihenésre fordítani.

1599203176
Sikerült?

A körülményekhez és a tempóhoz mérten nem sokat pihentünk,  de ennél is kevesebbet tűzszerész kollégánk, Nagy István főtörzsőrmester. Ő megállás nélkül, „biciklis kísérőként" tekerte mellettünk végig az Ultrabalatont, az energiát a váltópontokon elfogyasztott étellel és folyadékkal pótolta.  Nem csak a mi teljesítményünk, hanem ez is nagy kihívás volt, hiszen kerékpáron ülve egy futó ember sebességét tartani folyamatosan, nem egyszerű. Este még viharban is volt részünk, de azt is végigcsináltuk együtt.

Milyen eredménynek számít ez a 21 óra 27 perc, amit közösen teljesítettetek?

Szerintem mindenki nagyon jót futott, büszke vagyok a résztvevőkre. Nem néztük az egyéni eredményeket és nem hajtottuk egymást, mindenki megfutotta a legjobb idejét, amit az adott körülmények között ki tudott magából hozni.

Vannak már tervek a következő Ultrabalatonra?

Amikor a verseny alatt beszélgettünk erről, akkor voltak, akik azt mondták nekem, hogy többször nem csinálják végig. Erre azt válaszoltam, hogy eltelik majd néhány nap és megszépülnek az emlékek. Ez így is történt: most már szinte csak pozitív visszajelzéseket kapok a résztvevőktől. A kérdésre visszatérve: nekem ez volt a harmadik Ultrabalatonom, nem fogom kihagyni jövőre sem, és azon leszek, hogy hozzunk össze egy csapatot az ezred katonáiból 2020-ban is.

1599203176
Fotó: Ferkó Zoltán főtörzsőrmester és a szervezők