Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Azt a fegyvertárat is fel kell töltenünk, ami a szívünkben van”

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. december 15. 21:40

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőit látta vendégül dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a már hagyománnyá vált év végi rendezvényen.

1596042612

Már látszanak a Magyar Honvédségben megindult fejlesztések eredményei, a tárca vezetése pedig továbbra is a katonák megbecsülését tartja a legfontosabbnak – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter december 15-én, Budapesten.
Kiemelte a csapatszellem, az együttműködés és együvé tartozás fontosságát is. Dr. Simicskó István akkor is hangsúlyozta, amikor 2015-ben a tárca vezetője lett, hogy ő is csapatjátékos.
Köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyar állampolgárok szemében a haderő számít a legmegbízhatóbb intézménynek. „Ez az önök munkájának köszönhető, de nem állhatunk meg itt" – szögezte le. Mint mondta, a megindult fejlesztések eredményei részben már látszanak, de további nagy feladatok vannak még hátra.

A miniszter részletesen szólt az elért eredményekről. Kiemelte, hogy erősödött a honvédség megtartóképessége: miközben 2015-ben 70 fővel több távozott a haderőből, mint ahányan érkeztek, a tavalyi évet már 440 fős, az ideit pedig 1015 fős pozitív mérleggel zárta a szervezet. Szintén bővülés tapasztalható az új, területvédelmi alapokra helyezett önkéntes tartalékos rendszerben, amelynek keretében ma már több mint hatezren veszik ki részüket a haza védelméből.

1596042612

A honvédelmi költségvetés növekedése számos lehetőséget ad az ütemezett modernizációra, és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megindult a Magyar Honvédség tényleges fejlesztése is. Az egyik fő irányelv, hogy mindig a katona álljon a középpontban. Dr. Simicskó István hangsúlyozta: a megbecsülés nagyon fontos eleme, hogy a katonák tervezhető és kiszámítható körülmények között láthassák el feladataikat. Ennek jegyében tovább folytatódik az illetményemelés. Az év végének közeledtével mindenki megkapta az ilyenkor esedékes, 45 ezer forint értékű juttatást Erzsébet-utalvány formájában, közel ötezer katona pedig teljesítményjuttatásban is részesült elöljárói javaslat alapján. 2018. március 31-ig a teljes állomány megkapja az új gyakorló egyenruhát, de az illetékes szakemberek már dolgoznak az új köznapi egyenruha tervein is. A technikai eszközök modernizációjáról szólva a miniszter – többek között – megemlítette a légi szállítási képesség ügyét, amely a tél folyamán rendeződik, a helikopterek üzemidő-hosszabbítását, valamint az új buszok beszerzését és a gépjárműparkon belül esedékes cseréket.

Dr. Simicskó István úgy fogalmazott: a nyugati világra, elsősorban Európára jellemző zűrzavaros, szellemi-spirituális válságban különösen fontos az összetartás, a közösséghez tartozás, a lényeglátás érzése. Az adventi időszak lelki feltöltődése segít abban, hogy megerősítsük hitünket az előttünk álló küzdelmekhez. „Mindenkinek szüksége van arra, hogy lelkében is megerősödjön, mert nagy feladatokat vállaltunk. Azt a fegyvertárat is fel kell töltenünk évről évre, ami a szívünkben van" – mondta a miniszter, aki minden megjelentnek áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánt.

1596042613

Fotó: Dévényi Veronika