Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajtársi találkozó és családi nap Pápán

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2013. szeptember 12. 17:56

Az egykori MH 47. Pápa Harcászati Repülőezrednél szolgált katonák bajtársi találkozóját rendezték meg szeptember 7-én az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A rendezvényen közel háromszáz nyugdíjas katona vett részt.

A rendezvény programja egy Mi−24-es harci helikopter megtekintésével kezdődött. A forgószárnyast a bázisrepülőtéren szolgáló katonák egy része újította fel; a gép kiállítási tárgyként pihen a repülőtéren.

1595959835

A bajtársi találkozó résztvevői ezt követően koszorút helyeztek el az emlékparkban, majd Magasy Zsolt alezredes, a bázisrepülőtér parancsnokhelyettese avatta fel azt az emlékművet, amellyel az alakulat régi adósságát rótta le az egykoron itt szolgált katonák előtt. Az a márványtábla, amely a repülőtér első parancsnokának, vitéz Bertalan Árpád őrnagynak a sírját fedte évtizedekig a Farkasréti temetőben, most az új emlékmű egyik oldalán kapott helyet. A másik oldalon pedig mindazok neve látható, akik egykoron a repülőtéren dolgoztak és szolgálatteljesítés közben hunytak el.

Az alakulat csapatművelődési otthonának színháztermében Gangler László ezredes, parancsnok köszöntötte a bajtársi találkozó résztvevőit. Röviden felvázolta, hogy milyen változások és fejlesztések történtek a repülőtéren az elmúlt tíz évben, majd a vendégek megtekintették azokat az eszközöket, amelyek a ma szolgáló katonák munkáját segítik.

1595959836

A katonacsaládok részére ezen a napon számtalan lehetőség kínálkozott a kikapcsolódásra: sportolhattak, játszhattak, szórakozhattak, a legjobb szakácsok pedig egy főzőversenyen is összemérhették tudásukat.

A rendezvényen több katonai hagyományőrző egyesület is részt vett, bemutatva a régi korok egyenruháit és néhány technikai eszközét.

A rendezvény szervezésében idén először működött közre az „Eskün innen, obsiton túl" Honvédelmi Alapítvány, amelynek alapvető céljai közt szerepel a hasonló találkozók támogatása, létrehozása.

1595959836


Fotó: a szerző felvételei