Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balaton-átúszás: végleges döntés pénteken 11 órakor

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 30. 15:26

A Balaton-átúszás szervezői és úszói minden évben nagy várakozással figyelik, hogy július első szombatján milyen lesz az időjárás. Elég meleg lesz-e a tó vize az úszáshoz, lesz-e akkora szél, ami megzavarhatja a biztonsági hajósorfal rendjét, illetve felkorbácsolja a hullámokat? Lesz-e vihar, ami akár életveszélyes helyzetet is teremthet? Fontos kérdések ezek, hiszen több ezer ember biztonságát kell garantálni a szervezőknek.

Ezért is került sor az átúszás napját megelőző csütörtökön − június 30-án − a siófoki meteorológiai intézetben arra a tanácskozásra, amin a rendezvény fő szervezői vettek részt.
A meteorológusok tájékoztatása alapján szombat éjszaka egy markáns hidegfront éri el a Balaton térségét. A hidegfront előtt egy labilis légkör mozog, amiből szombat kora délutántól zivatarok is kialakulhatnak. Ezek a zivatarok veszélyeztethetik a Balaton-átúszás biztonságát. A zivatar veszélyétől eltekintve kiváló időjárás várja az úszókat.

A rendezők megkezdték a felkészülést, de a végleges döntést az átúszás megtartásáról, elhalasztásáról csak péntek délben fogják meghozni, a legfrissebb meteorológiai adatok ismeretében. A döntésről azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat!

A Balaton-átúszás honlapján a szervezők az alábbi közleményt jelentették meg. „A meteorológiai szakemberek véleményét figyelembe véve, egyetértésben a Balatoni Vízirendészet vezetésével, az eredeti terveknek megfelelően készülünk a július 2-ai, szombati, 34. Suzuki Balaton-átúszásra. A végső döntést azonban, a vasárnap érkező hidegfront bizonytalansága miatt, pénteken 11 órakor, a még pontosabb időjárási előrejelzések ismeretében hozzuk meg."


A Balaton-átúszásra a Magyar Honvédség egy csaknem háromszáz fős Úszó Erőddel készül, melynek tagjai immár 15. alkalommal vágnak neki közösen a magyar tengernek.

1596015961

(Felvételeink a tavalyi Balaton-átúszáson készültek.)