Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a szlovéniai magyar huszárszobor felújítása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 10. 13:32

Befejeződött a 200 éve elhunyt magyar huszár, Rostás Pál szlovéniai szobrának adományokból végzett felújítása, az alkotást november 15-én a magyar és a szlovén honvédelmi miniszter avatja fel.

Máthé László, a gyűjtést koordináló ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája az MTI-nek felidézte: az olasz-szlovén határhoz közeli Budanjéban 1845-ben állították fel az 1813-ban, a napóleoni hadak elleni összecsapásban elhunyt hős katona szobrát. Az alkotást 1920-ban eltávolítottak a talapzatáról, a sérült töredékeket a helyi szlovénok mentették meg, az erősen megrongálódott és hiányos kőszobor maradványait a közelmúltig a Nova Gorica-i múzeum kőtárában őrizték.

1595962810
Rostás Pál szobra eredeti állapotában…

A budanjei kultúregyesület 2009-ben kereste fel a magyar nagykövetséget, kezdeményezve a szobor felújítását. A szlovén civil szervezet önállóan, önkéntes munkával, illetve helyi adományok gyűjtésével 2011-re helyre is állította a talapzatot.
A szobor restaurálására és környezetének rendbetételére 2012 elejétől a nagykövetség, illetve a ljubljanai József Attila Kultúregyesület kezdeményezésére a külhoni magyar emlékhelyek felújításában komoly tapasztalatokkal rendelkező Budakeszi Kultúra Alapítvány bevonásával kezdődött gyűjtés.

A mintegy 20 ezer euróba (közel hatmillió forintba) kerülő munkálatok költségének felét szlovén támogatásból fedezték, a másik részét magyarok adományaiból finanszírozták. A magyar Külügyminisztérium másfél millió, a honvédelmi tárca félmillió forintos támogatást nyújtott, egymillió forintot pedig civil szervezetek, települések, magánemberek adományaiból gyűjtöttek össze.
A diplomata elmondta: Budavár önkormányzata anyagi, Zalaegerszeg és Komárom városa, valamint Zala megye önkormányzata erkölcsi támogatást nyújtott, de az Egyesült Államoktól Ausztrálián át egészen a szomszédos országokig számos határon túl élő magyar küldte el felajánlását a restauráláshoz.

1595962810
…és a november 15-i avatás előtt

Rostás Pál 1813. október 3-án a franciák elleni harcokban 60 francia gyalogos és hét lovas ellen küzdött az 5. Radetzky-huszárezred közhuszáraként. Egymaga negyedórán át kitartott, pedig harminc lövés érte, és ennek az akkori Wippach – szlovénül Vipava – lakói szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt díszes temetésben részesítették, sírja fölé emléket emeltek, 1845-ben pedig a helyi lakosok és az egykori bajtársak gyűjtéséből életnagyságú szobrot állítottak.

A 200 évvel ezelőtt elhunyt magyar huszár felújított szobrát november 15-én, pénteken avatja fel Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter a magyarok és a szlovénok közötti kölcsönös megbecsülés és egymás történelme iránti tisztelet nemes szimbólumaként.

Fotó: mfa.gov.hu és budakeszikultura.hu