Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozó látogatásra érkezett a német nagykövet

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. július 9. 17:59

A magyar és a német védelempolitikai gondolkodás értékrendszerében és irányaiban rendkívül hasonló – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután bemutatkozó látogatáson fogadta csütörtökön Johannes K. Haindl-t, Németország budapesti nagykövetét.

1596082094

A tárcavezető megköszönte a német nagykövet elismerő szavait a honvédség veszélyhelyzetben tanúsított kiemelkedő szerepvállalása kapcsán. Hangsúlyozta a német és magyar fél közötti tapasztalatcsere fontosságát, mely nagyban hozzájárult a járványhelyzet sikeres kezeléséhez. Mint mondta, a katonák feladata az emberek biztonságának szavatolása. Az elmúlt időszak egyértelműen bebizonyította, hogy a képességeikre békeidőben is szükség van.

Benkő Tibor kiemelte, hogy fokozatosan növekszik a védelempolitikai és a hadiipari együttműködés szerepe a két ország kapcsolatrendszerében. Ennek soron következő fontos állomása lesz a Leopard 2A4 harckocsik hó végi érkezése, melyeket a múlt héten láttak el magyar felségjellel Münchenben.

1596082095

Védelempolitikai és védelmi ipari kapcsolataink továbbfejlesztését a tárca támogatja, és érdekeltek vagyunk a szoros konzultációban – hangsúlyozta a miniszter. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti együttműködés nem csak a haderőfejlesztés területén kiváló, hanem a missziós szerepvállalásban is.

A miniszter üdvözölte az Európai Unió német elnökségének programját, amely véleménye szerint rendkívül ambiciózus törekvéseket vázol a következő hat hónapra. Majd hozzátette: ez a program rávilágít arra, hogy a koronavírus-járvány miatt minden ország, így az Unió is komoly kihívással néz szembe. Egyetértettek abban, hogy nem kivétel ez alól a biztonság és védelem területe sem. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte, hogy továbbra is fontos az Unió perifériáján kialakuló válságok hatékony kezelése.

1596082095

A miniszter és nagykövet egyetértettek abban, hogy régiónk stabilitásának megőrzése érdekében kiemelten fontos mind a Nyugat-Balkán támogatása, mind a déli kihívások kezelésének folytatása Afrikában.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy hazánk támogatja Németországnak az EU Közös Biztonság- és Védelempolitika fejlesztése érdekében tett törekvéseit. Hangsúlyozta továbbá, hogy közösségünk védelme és biztonsága érdekében elengedhetetlenül szükséges a civil és a katonai képességek fejlesztése, illetve a védelmi kezdeményezések eredményorientált végrehajtása.

A tárgyaláson a felek megerősítették elkötelezettségüket a kétoldalú együttműködés fejlesztése és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd mellett.

1596082096