Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: van mit óvnunk, van mit védenünk

Szöveg: Snoj Péter |  2019. március 5. 17:33

Hazánk honvédelmének jelenéről és jövőjéről tartott előadást Benkő Tibor március 5-én, kedden, Egerben. Az Eszterházy Károly Egyetemen „Honvédelem és haderőfejlesztés” címmel megrendezett tájékoztatón Magyarország honvédelmi minisztere hangsúlyozta: hazánk biztonságát elsősorban magunknak kell megőriznünk.

1599199491
Benkő Tibor elmondta: Eger mindig is katonaváros volt, a Honvédelmi Minisztérium pedig tervezi, hogy a jövőben Magyar Honvédség visszatérjen a nagy történelmi múltú városba.

A honvédelmi miniszter a hazánkat érintő biztonsági kockázatok kapcsán úgy fogalmazott: „van mit óvnunk, van mit megvédenünk és van miért beszélnünk erről." Hozzátette: „a Magyar Honvédség harcban született 170 évvel ezelőtt. Nem szabad újra háborúban megtapasztalnunk, hogy biztonságunk érdekében ma is szükség van egy erős hadseregre."

1599199492

A minket körülvevő biztonsági környezet kapcsán a honvédelmi tárcavezető aláhúzta, hogy Európa nincs nyugvóponton, a régóta várt világbéke nem jött el. „Történelmi léptékben mérve a délszláv válság nem is volt olyan régen és az akkori konfliktus a mai napig nem nyugodott meg. Egyedül az ott szolgáló – többek között magyar – békefenntartó katonák jelenléte miatt van a Nyugat-Balkánon ma is béke" – jelentette ki Benkő Tibor, aki előadásában kitért a szomszédos Ukrajnában zajló háborús eseményekre is. Hangsúlyozta: a hadviselés egy új eljárását figyelhettük meg, mégpedig területfoglalást komolyabb erők bevonása nélkül.

Mint a honvédelmi miniszter fogalmazott: szintén komoly biztonsági tényezőt jelent a kiberhadviselés, hiszen ma már az élet szinte minden területén jelen van, sőt meghatározó szerepet tölt be az informatikai támogatottság, amely magával hozza a kibertámadások lehetőségét is.

1599199492

Elhangzott: minden kockázat közül a terrorfenyegetettség korunk egyik legnagyobb kihívása, hiszen előre nehezen kiszámítható és napról napra egyre több formája létezik. „Hazánk biztonságáért nagyon sokan, sokat tesznek nap, mint nap" – foglalta össze Benkő Tibor a Magyarországot érintő biztonsági veszélyek jelenét. Hozzátette: „Európának és Magyarországnak olyan értékei és érdekei vannak, amelyeket magunknak kell megvédenünk." Az egri vár hőseire utalva a honvédelmi miniszter kijelentette, hogy nem engedhetjük veszni mindazt, amiért itt, Egerben is harcoltak a magyar hősök.

1599199492

Az előadás során elhangzott az is, hogy hazánkat és a NATO-t két fontos kihívás foglalkoztatja: keleti irányban az Oroszország jelentette fenyegetettség és annak hatása (különösképpen Lengyelország és a balti országok tekintetében), valamint a déli irányból érkező illegális bevándorlóhullámok. Utóbbi kapcsán Benkő Tibor megjegyezte: Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy „a problémákat ott kezeljük, ahol azok keletkeznek".

1599199492

A tájékoztató második felében a honvédelmi miniszter ismertette a magyar kormány célkitűzéseit, mégpedig, hogy a közeljövőben egy modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett hadsereg jöjjön létre az ország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében. Ezen terv részleteit bemutatva Benkő Tibor beszélt a jelenleg is folyamatban lévő Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról is, amelynek már számos, kézzelfogható eredménye ismert. Szó volt többek között a már beszerzett Airbus A319 csapatszállítógépekről, a beszerzés alatt álló szintén Airbus H145M és H225M típusú helikopterekről. Mindemellett említést tett a szárazföldi fegyvernemeket is érintő beruházásokról is, mint például a német gyártású Leopard 2 A7+ típusú harckocsikról és a PZH2000-es önjáró tüzérségi eszközökről is.

Ám – ahogy a tárcavezető fogalmazott – a haderőfejlesztési program elsődleges célja az ember, a katona megbecsülése, amely érdekében már számos intézkedést (illetménybeli, lakhatási stb.) tettek. Az elmúlt időszak kiemelt híre a már megkezdett, cseh licenc alapján történő kézifegyverek előállítása volt. A tavalyi évben már több, mint tízezer maroklőfegyver, géppisztoly és gépkarabély összeszerelése történt meg, amelyet a jövőben kiegészít és felvált a teljesen saját gyártás. Benkő Tibor kiemelte, hogy e tekintetben a cél a hazai hadiipar újjáélesztése, így a tervek között szerepel a hazai lőszer- és lőporgyártás elindítása is.

1599199493

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számos elért sikerén és a még folyamatban lévő újításokon túl szó esett a honvédelmi nevelés fontosságáról is, amely már jelenleg is több szinten zajlik (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Honvéd Kadét Program és Honvédelmi Alapismeretek oktatása). Ezen oktatási és nevelési formák közös célja megtanítani a mai fiatal generációkat arra, hogy a hazát nekünk kell megvédenünk. Erre több lehetőséget is nyújt a mai Magyar Honvédség, amelyek közül kiemelendő az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer. A járási századokban (valamint már két területvédelmi ezredben) végrehajtott szolgálat nemcsak a haza védelmét erősíti, de a tartalékosok számára is számtalan előnyt jelent – mint például különböző juttatásokat és felsőoktatási ösztöndíjakat.

Zárásként a honvédelmi miniszter beszélt arról is, hogy 2019 második felében létrejön egy kiberakadémia, amelynek fő célja a kibervédelem stratégiai szintű fejlesztése képzések és gyakorlatok útján.

1599199493

Fotó: Dévényi Veronika