Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztató a török-magyar kapcsolatok helyzete

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. november 27. 15:50

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter múlt heti törökországi látogatása alkalmával feltérképezte a két ország közötti együttműködés lehetőségeit, és elmondhatjuk, hogy a kétoldalú katonai kapcsolatainkban nincs nyitott, megoldatlan kérdés.

Magyarország és Törökország között a viszony partneri és kiegyensúlyozott. Több ponton összefonódott történelmünk, és NATO-tagságunk számos területen egymást szorosan támogató szövetségesekké tesz minket. Törökország geopolitikai helyzete és katonai potenciálja miatt megkerülhetetlen tényező, és Magyarország figyelemmel tekint a térségben zajló folyamatokra, változásokra.

Dr. Simicskó István szerint az egész Európát érintő migrációs hullám komoly biztonságpolitikai kockázatokat rejt magában, és a negatív biztonsági trendek várhatóan tartósak maradnak.
A honvédelmi miniszter szerint mindannyiunk közös érdeke, hogy hatékony és hosszú távú megoldást szavatoló intézkedésekkel, közösen lépjünk fel az illegális migráció és a nemzetközi terrorizmus ellen.

A tárcavezető a török kollégájával folytatott négyszemközti tárgyalást, majd a küldöttségek közötti egyeztetést követően két szándéknyilatkozatot, valamint a védelmi ipari minősített adatok kölcsönös védelmére vonatkozó megállapodást írt alá.

1596041753

Dr. Simicskó István történelmi pillanatnak és sokéves munka eredményének nevezte a dokumentumok aláírását, és kiemelte, hogy az Európában élő népek biztonságának egyik garanciája a török hadsereg ereje, annak képességei, valamint Törökország stabilitása. A védelmi együttműködés mind a magyar, mind a török nép számára fontos, és tovább erősíti a két nép barátságát.

A tárcavezető a múlt hét vasárnapig tartó törökországi látogatása során több török védelmi ipari vállalat üzemét is felkereste, hogy tájékozódjon a török haderő lehetőségeiről. A honvédelmi miniszter emlékeztetett: a magyar kormány kiemelten kezeli a hazai védelmi ipari kapacitások erősítését. Nemzeti érdekünk, hogy a magyar védelmi ipar a korábbinál jelentősebb mértékben bekapcsolódjon a nemzetközi hadiipari együttműködésbe. Érdekeltek és nyitottak vagyunk a védelmi ipari együttműködési lehetőségek feltárásában.

Törökország valós harci tapasztalatokkal rendelkezik, és az Egyesült Államok után Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével. A Magyar Honvédség fejlesztése érdekében a védelmi költségvetés évente emelkedik, így annak mértéke már 2024-re eléri a GDP 2 százalékát. A nemrégiben elindított Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program komplex és átfogó program, melynek célja egy, a hazánk védelmét magas szinten ellátni képes, nemzetközi kötelezettségvállalásainkat továbbra is kiemelkedően teljesítő hadsereg létrehozása.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium