Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert el a kutatóhely vezetője

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. július 7. 9:21

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának döntése alapján dr. habil. Besenyő János ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) vezetője − kétéves időtartamra − elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

1596035716

Az ösztöndíjra vonatkozó oklevelet az osztályvezető július 5-én, szerdán vehette át a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen.
A Bolyai-ösztöndíjat a 45 év alatti, tehetséges kutatók anyagi támogatására hívták életre, a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése céljából. Az ösztöndíjat független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, az MTA elnöke által létrehozott Kuratórium hirdeti meg, bírálja el és ítéli oda 1998 óta, minden évben. Az ösztöndíj egy-, két- vagy hároméves időtartamra nyerhető el.

Besenyő ezredes − aki katonai megfigyelőként maga is teljesített szolgálatot Nyugat-Szaharában − közel másfél évtizede folytat tudományos kutatásokat a területtel kapcsolatban. A kutatási téma egyrészt azért bír nagy jelentőséggel, mert 1994 óta folyamatos a magyar rendőrök és katonák jelenléte az afrikai országban, másrészt a HVK TKH egyik fontos feladata a Magyar Honvédség műveleti alkalmazásaival kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése és elemzése. Az Afrikával és az ottani katonai jelenléttel a kutatóhely számos kiadványa foglalkozik: az országismertető kötetekkel (például Szomália, Marokkó és Nyugat-Szahara, Líbia) évek óta találkozhatnak az érdeklődő olvasók. Az ezredes által társszerzőként jegyzett, korábban megjelent Magyar katonák és rendőrök az ENSZ angolai békeműveletében című kiadványt az Angolai Nagykövetség fordíttatja le portugál nyelvre, és jelenik meg hamarosan angolai ISBN-számmal.

Besenyő ezredes példáját követve – bízva a sikerben – a jövő évben a Magyar Honvédség „legfiatalabb", 2014-ben alakult kutatóhelyének három munkatársa is benyújtja majd pályázatát az ösztöndíjra.

1596035716

Fotó: Dr. Kiss Álmos Péterné