Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombák, gránátok kerültek elő

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 1. 9:41

A 39. héten, azaz szeptember 23–29. között 74 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2007 bejelentést kaptak.

Szeptember 25-én Gyomaendrődről érkezett a telefonhívás a tűzszerészügyeletre, hogy a Kossuth Lajos utcai óvodában, földmunkák közben több, feltehetően második világháborús robbanószerkezet került elő. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével kiküldött járőr a helyszínről összesen 13 darab különböző űrméretű és típusú légvédelmi repesz-, illetve páncéltörő gránátot szállított el a központi gyűjtőbe.

Szeptember 26-án Kemencén, az Árpád fejedelem útján található temetővel szemben, földmunkák közben került elő egy 7,5 centiméteres repeszgránát. A második világháborús robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Szeptember 27-én a főváros IV. kerületében akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A helyi labdarúgópálya építése közben ugyanis egy FAB–50-es típusú, szovjet gyártmányú bombát találtak. Érsek János törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok a robbanótest gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállította.

Szeptember 28-án Karcagon, a vasúti átjáróban végzett földmunkák közben bukkantak rá egy 10,5 centiméteres repesz-romboló gránátra. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Bukta Balázs százados vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Karcag után Szigetszentmiklósra vonult ki a Bukta Balázs százados vezette járőr, mivel a település területén egy 8,8 centiméteres légvédelmi repeszgránátot találtak kilőtt állapotban, sérült gyújtószerkezettel. A robbanóeszközt a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg a tűzszerészek.

Címkéktűzszerész