Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Brave Warrior 2018” – Véget ért a közös gyakorlat

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2018. október 6. 10:48

Baráti hangulatú záróünnepséggel ért véget október 4-én a bakonyi lő- és gyakorlótéren megtartott többnemzeti harcászati gyakorlat. A rendezvényen elismeréseket is átadtak.

Az idei „Brave Warrior 2018" többnemzeti harcászati gyakorlaton a Magyar Honvédség katonái mellett részt vettek az amerikai, brit, horvát illetve szlovák fegyveres erők szárazföldi alegységei is. A különböző nemzetek katonái nemcsak egymás technikai eszközeivel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban, hanem barátságok is kialakultak közöttük.

1599194224

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáira épülő – NATO számára felajánlott – MH Zászlóalj Harccsoport készenlétének ellenőrzésére történő felkészülés része volt ez a gyakorlat. A „Brave Warrior 2018" gyakorlat célkitűzése a Magyar Honvédség képességeinek továbbfejlesztése és a nemzetközi környezetben megvalósuló gyakorlása volt.

Az elmúlt két hét alatt a részt vevő nemzetek több mint 1300 katonája lövészeteken és harcászati kiképzéseken vett részt és közel 300 technikai eszközt használt. A valósághűen kialakított környezetben, az „ellentétes" oldalra felállított erők egymás elleni harcban mérték össze felkészültségüket és együttműködési képességeiket.

1599194224

„Azok a kötelékek, amelyek részt vettek a gyakorlaton kiválóan felkészültek a feladatok ellátására. A Bocskai-dandár rendkívüli munkát végzett az előkészületek során is. Valamennyi nemzet sikeresen elérte a kitűzött kiképzési célokat. Fejleszteni tudtuk az együttműködő képességeinket is, így igazán sikeres volt ez a felkészülés" – hangsúlyozta a zárórendezvényen Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

A magyar katonák a bakonyi gyakorlóteret még október közepéig nem hagyják el, mert még hátravan az MH Zászlóalj Harccsoport NATO-szempontok alapján történő ellenőrzése.

1599194225

Fotó: Tordai Kamilla