Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezett a jogi munkacsoport

Szöveg: dr. Hegedüs Zoltán alezredes / dr. Samu Tímea alezredes |  2014. február 6. 18:09

Január 21-24. között,  a budapesti Hotel Hadik konferenciatermében tartotta negyedik ülését a NATO Training Group fegyveres összeütközések jogával foglalkozó munkacsoportja (NATO NTG LOAC Task Group) a HM Jogi Főosztály szervezésében.

A NATO Katonai Bizottsága speciális munkacsoportokat állított fel annak érdekében, hogy az egyes NATO tagállamok nemzeti felelősségi körébe tartozó kiképzés és oktatás végrehajtásához ezúton is segítséget nyújtson.

A munkacsoportok egyikeként működő NATO NTG LOAC TG-t 2008-ban alakították meg, első lépcsőben abból a célból, hogy a nemzetközi hadijog oktatására vonatkozó „STANAG 2449 Ed1 (2004)" képzési szabványt naprakésszé tegye. A munka eredményeként 2013 márciusában kihirdették a felülvizsgált képzési segédletet, a tagállamok által történő bevezetése és alkalmazása folyamatos. A munkacsoportban a magyar fél kezdetektől részt vett, és egy időszakban a titkári teendők betöltésével, valamint az új STANAG alapszövegének és az oktatási anyag standardizált, instrukciókkal ellátott és ezáltal a nemzetek által könnyen kezelhető dia-sablonjának kialakításával jelentős hozzájárulást tett.

1595966737
A konferencia résztvevői

A STANAG 2449 új kiadása ajánlásként lehetőség a nemzeteknek, hogy a humanitárius jogi képzést a hadseregeikben egy komplett oktatási anyagot felhasználva fejleszthessék, korszerűsíthessék. A nemzetek saját döntésük szerint lefordíthatják vagy az angol szöveget használhatják. Mivel számos hadijogi kérdés érzékeny értelmezési különbségekkel bír, az oktatási anyag tartalma nem köti sem a nemzeteket, sem a NATO-t és nem tekinthető sem a nemzetek sem a NATO hivatalos hadijogi értelmezésének.

A munkacsoport következő feladata lett és így jelenlegi kihívása a művelet végrehajtási szabályokra (rules of engagement, „ROE") vonatkozó („STANAG about the Rules of Engagement/Escalation of Force Training") egységesített kiképzési doktrína kidolgozása.

A ROE oktatási doktrína kidolgozását követően az egyes NATO tagállamok számára lehetőség nyílik arra, hogy honvédségi szervezetük kiképzési tematikájába – a saját nemzeti jogszabályi előírásaik figyelembe vételével – a doktrínában foglaltakat részben vagy egészben beépítsék, ezáltal biztosítva, hogy a katonák a művelet végrehajtási szabályok tárgykörében megfelelően felkészültek legyenek.

Mivel a STANAG alapját a NATO Katonai Bizottsága által 2003-ban elfogadott MC 362/1. számú dokumentum képezi, ennek megfelelően a doktrínában is hivatalosan „NATO ROE" hivatkozás szerepel.

A tervezet átfogja a fogalom-meghatározást, a NATO ROE kidolgozási és módosítási folyamatának bemutatását, az önvédelem és a NATO ROE közötti kapcsolatrendszer, valamint az egyes műveletekre vonatkozó specifikus ROE kidolgozásának témaköreit, ezáltal igyekszik a kérdéskör valamennyi spektrumát kielemezni és értelmezni.
A STANAG 2449 új kiadásához hasonlóan a „sablon-dia" módszert fogja ez a dokumentum is követni, így a nemzetek egy jól strukturált rendszerben saját belátásuk szerint könnyen alakíthatják az egyes diákat. Ugyancsak követi a STANAG 2449-et abban, hogy a nemzetek felé ajánlás formájában fogalmazza meg a különböző szakterületek, a tiszti – altiszti , valamint az egyéni és egységszintű kiképzés közötti különbségtételt. A norvégiai Joint Warfare Centre segítségével fiktív szcenáriókkal is bővül a dokumentum.
A munkacsoport munkájának koordinálását kezdetektől a norfolki Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) SHAPE-re kihelyezett európai törzselemének (ACT Staff Element Europe) jogi irodája látja el.

A munkacsoport Budapesten – Sherrod Lewis Bumgardner, az ACT SEE jogi iroda vezetője elnökletével – megtartott ülésén az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Lengyelország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Törökország részéről delegált nemzetközi jogi és hadműveleti szakértők vettek részt. A magyarországi Honvédelmi Minisztériumot a Jogi Főosztály személyi állományából dr. Hegedüs Zoltán alezredes és dr. Samu Tímea alezredes képviselte.

A résztvevő nemzetek felsorolásából is látszik, hogy a munkacsoport nyitott a békepartnerségi és más partnerországok előtt is. Mind a hadijogi STANAG munkájában, mind a ROE–val kapcsolatos feladatban kezdetektől részt vesznek NATO-n kívüli nemzetek is, esetenként pedig a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is közreműködik. Így, bár a NATO-n kívüli nemzetek értelemszerűen nem részesei a dokumentum hivatalos elfogadásának, és rájuk nézve semmilyen érvénnyel nem bír, saját döntésük szerint értelemszerűen alkalmazhatják vagy minimálisan előnyös a műveletekben való együttműködés szempontjából, ha tisztában vannak azzal, hogy NATO-beli partnereik kiképzése milyen irányokban folyik.
A résztvevők a budapesti értekezleten továbbfejlesztették a tervezet anyagát, amely várhatóan a következő ülésen véglegesítésre is kerül.

A HM Jogi Főosztály által szervezett budapesti ülésnek a Hadik Hotelt adott otthon. Minden résztvevő elégedetten nyilatkozott mind az ülés szakmai részéről, a Hotel Hadik szolgáltatásairól, mind a fakultatív programokról, melyeket a HM Jogi Főosztály önköltségesen (azaz HM költség nélkül) szervezett.