Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezett a munkacsoport

Szöveg: Dr. Hegedüs Zoltán alezredes |  2016. november 15. 9:45

A HM Jogi Főosztály meghívására november 9−11. között, a budapesti Hotel Hadik konferenciatermében tartotta legutóbbi ülését a NATO Training Group fegyveres összeütközések jogával foglalkozó munkacsoportja (NATO NTG Law of Armed Conflict Task Group).

A NATO Katonai Bizottsága speciális munkacsoportokat állított fel annak érdekében, hogy az egyes NATO-tagállamok nemzeti felelősségi körébe tartozó kiképzés és oktatás végrehajtásához segítséget nyújtson. A munkacsoportok egyikeként működő NATO NTG LOAC TG-t 2008-ban alakították meg, első lépcsőben abból a célból, hogy a nemzetközi hadijog oktatására vonatkozó „STANAG 2449 Ed1 (2004)" képzési szabványt naprakésszé tegye. A munka eredményeként 2013 márciusában kihirdették a felülvizsgált képzési segédletet, amelynek a tagállamok által történő bevezetése és alkalmazása folyamatos.

A munkacsoport munkájának koordinálását a norfolki Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) SHAPE-re kihelyezett európai törzselemének (ACT Staff Element Europe) jogi irodája látja el. A munkacsoportban a magyar fél kezdetektől részt vett, és egy időszakban a titkári teendők betöltésével, valamint az új STANAG alapszövegének és az oktatási anyag standardizált, instrukciókkal ellátott és a nemzetek által könnyen kezelhető dia-sablonjának kialakításával jelentős hozzájárulást tett.

1596023150

A „STANAG 2449 Ed2 (2013)" ajánlásként lehetőség a nemzeteknek, hogy a humanitárius jogi képzést a hadseregeikben egy komplett oktatási anyagot felhasználva fejleszthessék, korszerűsíthessék. A nemzetek saját döntésük szerint lefordíthatják vagy az angol szöveget használhatják. Mivel számos hadijogi kérdés érzékeny értelmezési különbségekkel bír az egyes nemzetek között, az oktatási anyag tartalma nem köti sem a nemzeteket, sem a NATO-t, és nem tekinthető sem a nemzetek, sem a NATO hivatalos hadijogi értelmezésének.

A Budapesten ülésező munkacsoport feladata a 2013 márciusában kihirdetett STANAG 2449 felülvizsgálata és frissítése volt, amelynek alapját a NATO-nemzetek által küldött észrevételek jelentették. A résztvevők a budapesti értekezleten továbbfejlesztették a tervezet anyagát, amely várhatóan 2017 őszén véglegesítésre kerülhet.

A munkacsoport – Sherrod Lewis Bumgardner, az ACT SEE jogi iroda vezetője elnökletével megtartott – ülésén az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovénia és Törökország részéről delegált jogi szakértők vettek részt. A Honvédelmi Minisztériumot a Jogi Főosztály személyi állományából dr. Hegedüs Zoltán alezredes, dr. Tóth Levente főhadnagy és dr. Vincze Viola képviselte. Az ülés első napján dr. Varga Réka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Jogi Főosztályának vezetője is részt vett.

Minden résztvevő elégedetten nyilatkozott mind az ülés szakmai részéről, a Hotel Hadik szolgáltatásairól, mind a fakultatív programokról (1956-os emléktúra a belvárosban, tárlatvezetés a Sziklakórház Atombunker Múzeumban), melyeket a HM Jogi Főosztály szervezett.