Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bukarestben jártak a Kutatóhely munkatársai

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. június 11. 21:42

Fegyveres erők saját határokon belül történő alkalmazása: a múlt tanulságai, mai kérdések és jövőbeni fejlemények címmel rendezett konferenciát a Partnership for Peace (PfP) Konzorcium Conflict Studies Working Group (CSWG) a közelmúltban, a román fővárosban. 

1596033978

A CSWG a hadtörténelem és hadtudományok művelőinek nyújt állandó nemzetközi fórumot és kapcsolatokat. Az éves rendszerességgel megrendezett konferenciákat általában két hadtudományi intézmény szervezi közösen. A CSWG idei, egyben 17. konferenciáját a Királyi Dán Védelmi Kollégium és a román Védelmi Minisztérium Védelmi és Hadtörténeti Politikai Tanulmányok Intézete szervezte. A programra huszonnégy országból több mint negyven résztvevő érkezett. Magyarországot dr. Besenyő János ezredes, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság HVK Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) vezetője, dr. Kiss Álmos Péter, a HVK TKH vezető kutatója és dr. Krámli Mihály, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója képviselte a rendezvényen.

1596033978

A konferenciát Mircea Dusa, a román Védelmi Minisztérium védelempolitikai és tervezési államtitkára és Nils Wang ellentengernagy, a Királyi Dán Védelmi Kollégium parancsnoka nyitotta meg. Az előadások elsősorban a fegyveres erők határokon belüli alkalmazásában szerzett múltbeli (nem egy esetben a két világháború közötti) tapasztalatokat dolgozták fel. Az érdeklődők azonban hallhattak a fegyveres erők határokon belüli alkalmazásának jelenét és jövőjét taglaló előadásokat is. Dr. Kiss Álmos Péter gyakorlati problémákat is felvető előadásában – többek között – szólt a folyamatos elemzés fontosságáról az egyes belbiztonsági műveletek kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a téma nagyon újszerű és unikális, hiszen a demokratikus államoknak nincs e téren tapasztalatuk, ahogyan doktrinális útmutatással és célirányos felkészítéssel sem rendelkeznek.

1596033978

A konferencia után – egy egész napos program során – a résztvevők meglátogatták a 21. hegyi zászlóaljat Predeal közelében. A látogatás során a vendégek megismerhették a zászlóalj történetét és felszerelését, valamint betekintést nyerhettek a zászlóalj hegymászó és hegyi mentő képességeibe is.

Összességében elmondható, hogy a konferencia kiváló lehetőséget teremtett nem csak a Magyar Honvédségen belül folyó tudományos tevékenység bemutatására nemzetközi környezetben, de alkalmat kínált a hadtudomány meghatározó trendjeinek, a jövő hadviseléséről alkotott nézeteinek megismerésére és esetleges együttműködési megállapodások előkészítésére is.

1596033979

Fotó: dr. Besenyő János ezredes, dr. Kiss Álmos Péter