Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csillagváró

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 3. 12:05

Szervezettség, kiváló oktatás, gyakorlatias képzés – ezek az átszervezett honvédtisztképzés jellemzői. Az MH Ludovika Zászlóalj hallgatói nap mint nap új kihívásokkal szembesülnek az iskolapadban és a gyakorlatokon egyaránt. A képzés célja: katonai környezetben szocializálódjanak a jövő tisztjei.

1595953536
A katonahagyományok újjáéledésének is szerepe volt az MH Ludovika Zászlóalj megalakulásában. Nevét az egykori rangos intézmény, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia után kapta, amely több mint egy évszázadon keresztül gondoskodott kiváló tisztek képzéséről. Épülete még áll Budapesten, az Orczy-kertben. A nagy múltú intézményt a monarchia bécsújhelyi akadémiájával tartották egyenrangúnak, méltán, hiszen honvédtisztek generációi szerezték meg itt tudásukat, s közülük sokan töltöttek be meghatározó szerepet a múlt század nagy háborúiban. A második világháború után a Magyar Királyi Honvédséggel együtt a „Ludovikának" is a felszámolás jutott osztályrészül.

Hagyomány és megújulás

2011-ben új fejezet kezdődött a magyar katonai felsőoktatásban. A gyakorlatiasabbá, életszerűbbé váló honvédtisztképzés érdekében, a Magyar Honvédség önálló alakulataként hozták létre a Ludovika-zászlóaljat. A ma katonái, honvédtiszt-jelöltjei a névválasztással tisztelegtek az egykori intézmény történelmi emléke előtt, büszkeséggel ápolják és adják tovább ezt a nagyszerű örökséget.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-én, pénteken megjelenő számában!)