Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csupa különlegesség

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. augusztus 8. 14:48

Nem szokványos, hogy légvédelmi rakétás alakulatra kifejezett lövészfeladatokat bíznak. Nem szokványos, hogy a külszolgálatra vezényelt katonák nagy része itthon állomásozik. És nem szokványos, hogy önkéntes műveleti tartalékos katona utazik misszióba.

1595958080

Amolyan többfunkciós missziós visszafogadó és kibocsátó ünnepséget rendeztek augusztus 8-án Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. A rendezvényen egyfelől visszafogadták a piros barettsapkás alakulat állományára épülő, 147 fős MH EUFOR kontingens 12. váltását, másfelől elbúcsúztatták azt a harminc katonát, akik augusztus közepétől Afganisztánban teljesítenek majd egyéni beosztásokban szolgálatot; harmadrészt pedig ünnepélyesen elköszöntek Török László Ervin önkéntes műveleti tartalékos alezredestől, aki első magyar önkéntes katonaként jövő februárig az Európai Unió mali kiképzőmissziója (EUTM Mali) bamakói összekötő tiszti beosztását látja majd el.

Az ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka elmondta többek között, hogy az EUFOR ALTHEA misszió feladatrendszerének változása miatt a 12. váltás állományának legnagyobb része – a 30 fős „Fogadást Biztosító Részleg" tagjaitól eltekintve – nem utazott ki Szarajevóba. A magyar kontingens a műveletek tartalék erejeként szolgált, gyorsreagálású, úgynevezett „Köztes Tartalék Század" feladatot látott el. A váltás katonái Magyarországon állomásoztak, műveleti területre pedig a nemzetközi erőkkel közösen végrehajtott képesség-ellenőrző gyakorlat idejére települtek át.

1595958080

„Készenlétük magas színvonalát az is bizonyítja, hogy a magyar század hajthatta végre a gyakorlat fő mozzanatát. Annak ellenére, hogy nem is lövészkatonákról, hanem légvédelmi rakétásokról és tüzérekről van szó…" – emelte ki a vezérőrnagy.

Az Afganisztánba induló katonákhoz szólva a parancsnok leszögezte: ők folytatni fogják azt a munkát, amely az ország belső stabilitását és a kormányzat megerősítését szolgálja. Mint mondta: a kiküldetés időszaka azért is kihívásokkal teli, mert a NATO afganisztáni missziója átalakulás előtt áll: a szövetséges haderő létszáma 2014-ben jelentősen csökkenni fog.

Domján László vezérőrnagy „történelmi pillanat"-nak nevezte azt, hogy az első önkéntes műveleti tartalékos katona műveleti területre, Maliba utazik. Kiemelte: az alezredes korábban már két évet szolgált aktív katonaként Kongóban.

„Természetes, hogy a térségben megszerzett tapasztalatokat tovább kamatoztatjuk" – fogalmazott a parancsnok.

1595958081

A honvedelem.hu kérdésére Somogyi Péter alezredes, az MH EUFOR kontingens 12. váltásának parancsnoka elmondta: az itthon állomásozó lövészszázadnak fél éven keresztül nagyon rövid határidővel kellett készenlétben állnia, és szükség esetén a műveleti területen beintegrálódnia a többnemzeti zászlóalj alegységébe.

Kovács Ferenc mérnök ezredes, a győri alakulat parancsnoka úgy vélte: nagy megtiszteltetés, hogy lövészfeladatokat bíznak egy légvédelmi rakétás és tüzéralakulatra. Hozzátette: a katonák jól felkészültek és mindenféle „probléma nélkül" teljesítették a küldetésüket.

Péter János alezredes, az afganisztáni NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) kötelékébe kiutazó egyéni beosztást betöltő törzstisztek rangidőse érdeklődésünkre kifejtette, hogy többek között a csapatkivonás utolsó fázisait kell majd támogatniuk, felügyelniük.

1595958081

„Az afgán fegyveres erők egy ideje teljes mértékben átvették az irányítást a szövetségesektől, és saját terveik szerint dolgoznak. Mi voltaképpen igazodunk az ő rendszerükhöz, a korábbi mentoráló szerep inkább támogató szereppé vált – az őáltaluk kidolgozott irányokhoz alkalmazkodunk" – mondta az alezredes.

Török László Ervin önkéntes műveleti tartalékos alezredes kérdésünkre leszögezte: nyugállományba vonulása után azonnal vállalta, hogy önkéntes tartalékosként ismét a haderőben szolgáljon – nem mellesleg pedig nagyon szeretett volna visszamenni az afrikai térségbe.

Fotó: a szerző felvételei