Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dolgos év áll a hadihajósok mögött

Szöveg: Snoj Péter |  2017. december 13. 7:08

November 10-én véget ért a hajózási szezon az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái számára. A hajók és eszközeik téli igénybevételre történő felkészítése után ünnepi állománygyűlésen elevenítették fel a 2017-es év kihívásait.

A téli időjárás beálltával az MH Hadikikötőben állomásozó hadihajósok minden évben elvégzik felszereléseik felkészítését a „hosszú téli álomra". A kisebb eszközöket kiemelik a vízből, hogy a jegesedés ne tehessen kárt a szerkezetükben, az aknamentesítő hajók viszont továbbra is a kikötő vizében ringatóznak, várva a tavasszal eljövő új hajózási szezont.

Hogy ne eshessen kár a hajók testében, illetve felszereléseikben, a katonák a téliesítés során a motorokban olajcserét hajtanak végre, feltöltik őket fagyállóval, amit szükséges, átfújják meleg levegővel, hogy semmiképp se maradhasson víz olyan szerkezetben, amiben a megfagyott folyadék kárt tehet. Mindezek mellett tulajdonképpen egy előrehozott „tavaszi nagytakarítást" is elvégeznek, kihasználva, hogy a szétszerelés alkalmával jobban hozzáférnek a szűk területekhez is, a hajót teljesen kitisztítva zárják le a téli hónapokra.

1596042412

A feladatok azonban ezzel korántsem szűnnek meg a hadihajósok számára. Amikor befagy a Duna, gondoskodniuk kell a folyamatos jégtörésről, részben a hajószerkezetek megvédése érdekében, részben pedig azért, mert egy aknamentesítő hajóval mindig készenlétben állnak arra az esetre, ha riasztást kapnának egy a víz alatt előtalált robbanótest miatt.
De a téli időszak nyújt arra is lehetőséget, hogy a katonákat pihentessék és a szabadságokat kiadhassák számukra a hosszú, s nemegyszer kihívásokkal teli szezont követően.

A korábbiakhoz hasonlóan a 2017-es év sem tartogatott kevesebb kihívást a hadihajósok számára. Az elmúlt egy év eseményeit – koncentrálva a jó és humoros emlékekre – a hadihajós alosztály ünnepi állománygyűlésén idézték fel. Mint dr. Daruka Norbert százados, az alosztály parancsnoka kiemelte, a minden év végén megrendezett eseményen a könnyed, baráti hangulatra helyezik a hangsúlyt, mondhatni érzékeltetve, hogy szó szerint „egy hajóban eveznek". Az állománygyűlésen jelen volt Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka is, aki megragadva az alkalmat, megköszönte minden jelenlévőnek a kitartó és lelkiismeretes szolgálatot, és kellemes, pihentető ünnepeket kívánt embereinek.

1596042412

Fotó: Zagyva Richárd szakaszvezető

Címkékhadihajó