Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dr. Benkő Tibor: Magyarországnak fontos a Nyugat-Balkán biztonsága

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. december 10. 10:45

Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán biztonsága – mondta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna december 10-ei, hétfő reggeli műsorában.

Dr. Benkő Tibor az elmúlt napokban látogatta meg a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonákat, és Marina Pendes védelmi miniszterrel is tárgyalt. Dr. Benkő Tibor azt mondta: a bosnyák miniszter elismerően szólt a magyar békefenntartók munkájáról. Marina Pendes kérte, hogy Magyarország támogassa Bosznia-Hercegovina euroatlanti csatlakozását. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete „bonyolult, feszültségektől nem mentes".

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a honvédség légiflottájának megújítását két ütemben tervezték végrehajtani. Az elsőről 2016. november 29-én született döntés, amikor a Honvédelmi és rendészeti bizottság előtt is beszámoltak arról, hogy három közepes, többfunkciójú csapatszállító és két többcélú könnyű szállítógépet vásárolnak. Ezek közül mostanáig a két közepes és a két könnyű repülőgép beszerzése történt meg. Ezeken felül további három, deszantolásra is alkalmas katonai gépet vesznek még.

Dr. Benkő Tibor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is azt mondta: az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága megvitatta a témát, a beszámolót jóváhagyta, hozzájárult ahhoz, hogy a honvédség olyan repülőgépeket vásároljon, amelyek a fejlesztéséhez kellenek. A miniszter elmondta: a két könnyű gép közül még csak az egyik került a honvédség hadrendjébe, mert a polgári gép katonai célra történő alkalmassá tétele még folyamatban van.