Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egerben járt az Isonzó Expressz

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 27. 17:51

Egy egész napot Egerben töltött az Isonzó Expressz május 24-én. Az Indóház Kft., a MÁV Nosztalgia Kft., a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány összefogásával létrehozott nosztalgiaszerelvény 2015 óta több alkalommal járt az első világháború egykori olasz frontjának történelmi helyszínein, majd ezt követően számos magyarországi településre is ellátogatott.

A program a Heves Megyei Védelmi Bizottság támogatásával, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében jött létre, és része volt a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulójával kapcsolatos Heves megyei programsorozatnak, valamint az első világháború 100 éves jubileuma alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak.

1599187619

Az Isonzó Expressz három kocsival érkezett az egri vasútállománsra. Az érdeklődők katona-zenekari és hagyományőrző programokon vehettek részt, illetve megtekinthették az „Iskolapadból a doberdói pokolba" című kiállítást, amely Kókay László naplója és fotóalbuma alapján mutatja be a doberdói mindennapokat.

A korábbi utakhoz hasonlóan az egyik vagonban a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozata  „Isonzó-különítménye" tartott korabeli egyenruha-, felszerelés- és fegyverzeti bemutatót, Jásdi Balázs vezetésével. A vonat mellett, a peronon óránként megszólaltatták a 15 mintájú Skoda hegyiágyút.

1599187619

A programhoz kapcsolódva a vasútállomás területén önkéntes műveleti tartalékos katonák tájékoztatták az érdeklődőket az önkéntes tartalékos rendszerről. A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, valamint dr. Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője. Közreműködött a Debreceni Helyőrségi Zenekar.

1599187620

Fotó: Heves Megyei Védelmi Bizottság