Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy lépéssel közelebb

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2013. július 29. 11:44

Végéhez ért az augusztusban Lengyelországban megrendezendő légvédelmirakéta-éleslövészetre történő intenzív felkészülés második fázisa. A győri katonák az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori kiképzőbázisán készültek az idei év egyik legfontosabb kiképzési feladatára.

1595957729

Az elmúlt napokban az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ellenőrző bizottságai végrehajtották a lövészetre készülők vizsgáztatását. Az úgynevezett éleslövészetre bocsáthatósági vizsgán két nap alatt mérték fel a rakétások felkészültségét, elméleti és gyakorlati ismereteit. A katonák számot adtak szakharcászati és szakismereti jártasságukról, technikai ismereteikről, illetve arról, hogy mennyire vannak tisztában a lőtérbiztonsági rendszabályokkal. A tűzvezető állomány beosztásához kötötten adott számot a légi célok megsemmisítésének szabályait is magában foglaló tűzvezetői ismereteikről, míg az SZT−68U lokátorállomás beosztott altisztjei radarkezelői szaktudásukról tettek tanúságot.

A második napon a katonák a gyakorlatban is bebizonyíthatták, hogy nem volt hiábavaló a több hónapja tartó felkészülés. A METEOR−3M és METEOR−3MA pilóta nélküli eszközökre végrehajtott, úgynevezett értékelt némalövészet folyamán − melynek során a főbb mozzanatok megegyeztek az éleslövészet során, majd a lőtéren teljesítendő mozzanatokkal − a légvédelmi rakétacsoportosítás KUB és MISTRAL tűzalegységei húsz légi cél huszonhat légvédelmi rakéta felhasználásával történő imitált megsemmisítését hajtották végre − az ellenőri csoport megállapításai szerint kiváló eredménnyel.

1595957729

A vizsgáztatás alatt a parancsok és jelentések továbbítási rendjének begyakorlása mellett különböző gyakorlati normafeladatokat is végrehajtottak a katonák. Ezek közé olyan mozzanatok tartoztak, mint a harcrendfoglalás, a technikai eszközök telepítése és bontása, a működés-ellenőrzés mozzanatainak teljesítése vagy az indítóállványok légvédelmi rakétákkal történő feltöltése, illetve a rakéták azokról történő leürítése.

1595957729