Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tunézia – A kormányzat ígéri, hogy nem alkalmaz erőszakot a tüntetők ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 29. 10:28

Ígéretet tett a tunéziai belügyminiszter július 28-án,  vasárnap, hogy garantálják a kormányellenes tüntetők biztonságát.

„A miniszter közölte, hogy parancsot adott a biztonsági erőknek: ne alkalmazzanak többé erőt a tüntetők, illetve az alkotmányozó nemzetgyűlés épületénél ülősztrájkot folytatók ellen" – mondta egy ellenzéki politikus azután, hogy tárgyalt a belügyi tárca vezetőjével, Lotfi ben Dzsedduval.

Tunéziában a mostani válságot Mohamed Brahmi ellenzéki politikusnak, a Népi Mozgalom párt egyik vezetőjének csütörtöki meggyilkolása váltotta ki: állítólag szélsőséges iszlamisták végeztek vele. A merénylet nyomán országszerte tüntetéssorozat kezdődött. A világi ellenzéki pártok azt tűzték zászlaikra, hogy távozzon az iszlamista irányítás alatt álló kormány, és oszlassák fel a parlamentet.

Szombaton, Brahmi temetése után az összecsapásokban egy képviselő is megsérült. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka több ezer kormánypárti és ellenzéki tüntető gyűlt össze az alkotmányozó nemzetgyűlés épületénél. A rendőrség nagy mennyiségben vetett be könnygázgránátokat a tüntetők szétoszlatására: ez utóbbiak sátrakat akartak felállítani, hogy mindaddig ott táborozzanak, amíg meg nem bukik a kormány, s fel nem oszlatják az alkotmányozó nemzetgyűlést.