Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy megunhatatlan gyermektábor

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 6. 16:49

A HM Katolikus Tábori Püspökség idén immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a honismereti és természetvédelmi táborát. A Zala megyei Karmacson táborozókat augusztus 6-án, csütörtökön meglátogatta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

1596740647

A tábor környezet- és természetvédelmi jellegű, amelyhez honismereti, néprajzi és kulturális programok kapcsolódnak. A szervezők arra törekednek, hogy a katonaszülők gyermekei szakemberek segítségével ismerhessék meg a Balaton és környéke történelmét, növény- és állatvilágát, néprajzi sajátosságait, valamint kultúrtörténeti nevezetességeit. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a fiatalok fejlesszék szellemi, lelki és fizikai képességeiket. A tábor másik érdekessége, hogy a résztvevők nem használhatnak semmilyen kommunikációs eszközt, így csak a szövődő baráti kapcsolatokra és az önfeledt szórakozásra tudnak koncentrálni.

A tábor harmadik turnusának résztvevői augusztus 3-án, kora délután érkeztek meg Karmacsra. Azóta egész napos túlélőtúra, KatonaSuli-program (térkép és tereptan foglalkozás, katonai alapismeretek, tűzszerész bemutató, légpuska lövészet), kézműves foglalkozások, népdal- és szavalóverseny, szellemi vetélkedők, valamint közkedvelt sportversenyek teszik színesebbé napjaikat. A tábor negyedik reggelén nem maradhatott el a hagyományos napindító torna, ezt követően különféle kézműves programokon – karkötőkészítésen, gyöngyvasaláson, kürtőskalács sütésen – vehettek részt a fiatalok. A sportolási lehetőség is biztosítva volt számukra: az aktívabb gyermekek labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, asztalitenisz, tollaslabda és asztalfoci párbajon tehették próbára fizikai erőnlétüket és ügyességüket.

1596740646

A tábort 2004 óta, minden évben megszervezi a HM Katolikus Tábori Püspökség; eddig több mint 600 gyermek vett részt, volt, aki csak egy vagy két alkalommal jött, a legtöbben viszont háromszor, négyszer. Ugyanakkor voltak és vannak olyanok is, akik minden évben visszatérnek. „A jelentkező gyermekek magas létszáma miatt volt olyan év, hogy kétszer, idén pedig háromszor egyhetes turnusban rendeztük meg a tábort. Idén a koronavírus-járvány miatt alakult így, mégis azt gondolom, hogy ezzel a szerény segítséggel is hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a honvédségben dolgozók gyermekei ebben az évben is itt tudjanak lenni" – árulta el érdeklődésünkre Berta Tibor ezredes, a püspökség általános helynöke.

A táborozókat csütörtökön meglátogatta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, aki ajándékot is vitt magával. „Nagy örömmel jöttem ide, hiszen a járványügyi helyzet miatt nem volt lehetősége a Magyar Honvédségnek, hogy megrendezze a honvédelmi táborokat. Mégis fontosnak tartottuk azt, hogy a katonaszülők és honvédelmi alkalmazott szülők gyermekeinek – betartva a járványügyi szabályokat – tudjunk egy ehhez hasonló tábort szervezni. Szeretnénk továbbra is folytatni a honvédelmi táborok szervezését, ahol szívesen látunk minden fiatalt, így jövőre ugyanígy Karmacson is" – hangsúlyozta Korom vezérezredes.

GALÉRIA