Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egyedül is lehetsz erős, de együtt erősebbek vagyunk!”

Szöveg: Vaszily Judit főtörzsőrmester |  2014. október 27. 11:49

Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka – a Bundeswehr meghívásának eleget téve – részt vett az Összhaderőnemi Demonstrációs Gyakorlat 2014 DVD programon Munsterben.

1595981416

A német haderő által megrendezett eseményen hazánk mellett olyan országok képviseltették magukat, mint az Egyesült Államok, Hollandia, Lengyelország, Svédország vagy Szingapúr. Jelen volt a programon a német védelmi miniszter, a berlini szakminisztérium államtitkárai, valamint a német hadsereg vezetői és a hadiipari cégek, civil szervezetek képviselői. A gyakorlat a német haderő évente megrendezendő fő kiképzési eseménye, amelyet idén először összhaderőnemi szintre emeltek, s melynek fő üzenete: „Egyedül is lehetsz erős, de együtt erősebbek vagyunk!"

1595981416

A szárazföldi haderőnemmel szoros együttműködésben vettek részt az Összhaderőnemi Támogató és a Központi Egészségügyi Haderőnem kijelölt erői. Az elsődleges kiképzendők létszáma meghaladta a 3500 főt. A DVD első napján statikus bemutatón a gyakorlaton résztvevő valamennyi haderőnem, fegyvernem és szakcsapat harc- és gépjárműveit, felszereléseit mutatták be. Ezt követte egy dinamikus bemutató, ahol a német haderő szinte valamennyi harcászati szintű katonai képességének szemléltetésére irányult a fő figyelem, amit egy békefenntartó műveletben végrehajtott konvoj szállítmánykísérési feladat követett. Végezetül egy páncélgránátos (gépesített) zászlóalj hajtott végre támadást éleslövészettel egybekötve lakott településen.

1595981416

A gyakorlat egyben módszertani bemutató foglalkozásként is szolgált a tiszti iskolák, katonai felsőoktatási intézmények, altiszti iskolák és a hadsereg vezetői, parancsnokai számára. Szpisják Józsefet az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon összekötő tisztként szolgáló Uwe Patz alezredes kalauzolta a program során, aki a későbbiekben a dandártábornok kérésének eleget téve látogatást tesz az MH KDK-n azzal a céllal, hogy központunk osztályvezetői számára nyújtson betekintést a német haderő kiképzési rendszeréről.

Fotók: a szerző felvételei