Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több a külföldi vendég a hévízi rehabilitációs intézetben

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. február 26. 7:11

Minden évben gyarapszik azon külföldi betegek száma, akik az ország egyetlen vegyes profilú rehabilitációs intézményében akarnak gyógyulni. Az MH Egészségügyi Központ Hévízi Rehabilitációs Intézetének titka a személyre szabott kúrákban, a képzett egészségügyi személyzetben és nem utolsósorban az okos gazdálkodásban van – mondta a honvedelem.hu kérdéseire Németh Lajos intézetvezető.

1595967629

A szálloda-kórház bejárata Hévízen

Az intézet egyik különlegessége a vegyes profil, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló 200 ágyból 128-on térítéses betegellátást folytatnak, ezekért a helyekért fizetni kell. A betegek modern – 1-2 ágyas − szobákban vagy apartmanokban gyógyulhatnak, és több mint negyvenötféle kezelést vehetnek igénybe. Rendelkezésre áll továbbá egy uszoda kétféle medencével, így azok is úszhatnak, akiknek nem javallott a helyi, kénes gyógyvíz.

A háromcsillagos szállodának megfelelő intézményben egyébként általános rehabilitációt végeznek, vagyis többnyire az önmagukat ellátni képes betegeket kezelik különböző vizeskúrákkal, mint például balneoterápiával és súlyfürdővel. Az OEP által beutaltaknak fenntartott további 72 ágy többségén katonákat, rendőröket és MÁV-alkalmazottakat kezelnek, de a szűkös lehetőségek miatt akár 2-3 év is lehet a várakozási idő.

1595967630

Németh Lajos igazgató szerint elsősorban szolgáltatni kell és érdemes

Az intézetet többnyire külföldiek látogatják, köszönhetően annak is, hogy 12 utazási irodával állnak kapcsolatban. A legtöbben Ausztriából, Németországból, Svájcból és Svédországból érkeznek, s a szálloda nagyon népszerű az orosz turisták körében is. Tavaly például 200 foglalást kaptak Oroszországból, amire eddig nem volt példa – tette hozzá. A vendégek túlnyomó része mégsem csoportos utaztatással jut el az intézetbe, hanem – legalább 80 százalékuk – törzsvendég, aki már évek óta visszajár oda.

1595967630

Mindenki személyre szabott gyógykezelést kap

„Van olyan vendégünk, aki már huszonötször volt nálunk, és van olyan is, aki évente kétszer is visszatér " – mondta az intézetvezető. Szerinte ez annak köszönhető, hogy nem a wellness felé mozdultak el, hanem hagyományos hévízi kúrát adnak, aminek a lényege a két-, de inkább háromhétnyi kezelés. A terápiákat képzett orvosok és gyógytornászok végzik, ami a többi szálloda között igazán egyedivé teszi az intézet szolgáltatásait – fűzte hozzá.

„Itt minden beteget egyénileg kezelünk azzal a gondossággal, amit egy kórházban kapna, de szállodai körülmények között" – mutatott rá a vezető. Az intézményben egyébként 130-an dolgoznak, akikből négyen orvosok, hatan gyógytornászok, nyolcan fizioterápiás szakemberek, tízen pedig masszőrök. A személyzet egy évben 1500-1600, az egészségbiztosító által finanszírozott és körülbelül 1600-1700 önköltséges beteget lát el, akik átlagosan két hétig maradnak.

1595967630

A rehabilitációs intézetnek saját nagyméretű uszodája is van

„A vegyes profil hatékonysága annak a közgazdász-gondolkodásnak is köszönhető, miszerint elsősorban a szolgáltatás színvonalára és hatékonyságára kell fordítani a hangsúlyt" – hangsúlyozta Németh Lajos, hozzátéve, hogy fontos a bevétel is mind a térítéses, mind a fizetős oldalon, mert nem akarnak deficitesen működni.

Az intézetvezető egyébként 1991 óta dolgozik mostani munkahelyén, és 2006 óta vezeti azt.

1595967630

A fontos, hogy elégedetten távozzon és visszatérjen a vendég

Fotó: Tóth László