Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységben az erő – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 2. 13:23

A gazdasági világválság a védelmi területen is szorosabbá tette a V4-ek együttműködését, ennek jeleként 2016-ban készenléti szolgálatba áll a „visegrádi államok” közös európai uniós harccsoportja…

1595971246
Visegrádon, március 14-én írták alá a V4-ek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia védelmi miniszterei a közösen felállítandó EU-harccsoportról, a hosszú távú vízióról és a védelmi tervezési együttműködésről szóló megállapodásokat. E kooperáció legfontosabb és leglátványosabb sarokköve, a battle group révén a regionális együttműködés katonai szegmense új dimenzióba lép. Az erről szóló elvi megállapodás 2011-ben köttetett meg, a létrehozásra vonatkozó nyilatkozatot pedig Varsóban írták alá tavaly márciusban. A tervezés és az előkészítés azonban régebbről ered.

Maga a koncepció egyébként már az utóbbi két és fél évtized közös történetéből is „adta magát", hiszen amennyiben a védelmi együttműködés gyökereit vizsgáljuk, a ’90-es évek elejére kell visszatekintenünk. Az először három, majd Csehszlovákia kettéválásával négy visegrádi ország az euroatlanti integrációs folyamatban is igyekezett közösen fellépni, és együttesen képviselni érdekeit. Az összehangolt NATO-, majd európai uniós csatlakozás e politika és koncepció sikeres, gyümölcsöztethető voltát igazolta.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 9-én, pénteken megjelenő számában!)

CímkékV4