Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt, egymásért

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. október 8. 7:16

„Köszönöm, hogy része lehetek egy ilyen közösségnek, ahol nem számít a nem, a kor, a végzettség, a pozíció! Mindenki együtt munkálkodik, egy csapatként, a parancsban foglaltak végrehajtásáért” – írta volt kiképzőinek Kunhegyesről az alapfelkészítés tíz moduljának teljesítése után Barta Györgyné önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester.

1599194272
Barta Györgyné önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester (jobbra)

Ötven önkéntes területvédelmi tartalékos fejezte be szeptember végén az alapkiképzést Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A kilenc járásból érkezett újoncok az utolsó két modulban meghatározottakat a szolnoki helikopterbázison teljesítették. A jövőben felkészített tartalékos katonaként folytatják a katonai szolgálatukat. Részt vehetnek, és részt is fognak venni a Magyar Honvédség gyakorlatain, kiképzési foglalkozásain, valamint katasztrófavédelmi és díszelgő feladatok esetén is számítanak a segítségükre.

Az alapkiképzés követelményeit teljesítettek harmada hölgy volt. Az utolsó foglalkozások egyikén, a helyszínen végzett rögtönzött „közvélemény-kutatásunk" szerint valamennyien büszkék a kitartásukra, arra, hogy képesek voltak megfelelni az elvárásoknak. Egyikük Barta Györgyné önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester, aki közgazdász diplomával a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kunhegyesi Járási Hivatal kormányablakának osztályvezetője. Egy nyolc- és egy tízéves kislány édesanyjaként vállalta a szolgálatot. Elmondása szerint családja, barátai, munkahelyi főnökei és kollégái valamennyien támogatták az elhatározását. Egyedül a férje jegyezte meg, hogy a távolléte kisebb-nagyobb csetepaték forrása is lehet majd: azokon a napokon, amikor a felesége kiképzésen vesz részt, az ő feladata lesz ugyanis befonni a lányok haját.

1599194272

Utólag azonban kiderült, hogy a lányoknak a hajfonásnál sokkal nagyobb gondot jelent az, hogy kezdetben nem értették, mit vállalt az édesanyjuk. Azóta viszont, hogy meglátták egyenruhában, nagyon büszkék a család katona tagjára.

Bartáné főtörzsőrmester elárulta: tartalékos szolgálatra jelentkezésének egyik inspirálója a kíváncsiság volt. Ki akarta próbálni saját kitartását, akaraterejét. A pszichológiai fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokra azonban mégis az „esélytelenek nyugalmával" várakozott, biztos volt ugyanis abban, hogy az elsők közt kapja majd meg a nem megfelelő minősítést. A fekvőtámaszoktól például kimondottan félt – gimis kora óta nem gyakorolta. Az eredményeket meglátva azonban már biztos volt abban, hogy képes lesz teljesíteni az alapkiképzés követelményeit is. A másik tényező, ami a szolgálatvállalásra ösztönözte, a hivatalban betöltött munkaköre volt. A kunhegyesi kormányablaknál ugyanis kérhetők és le is adhatók az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat jelentkezési lapjai. Bartáné pedig úgy gondolta, egy-egy ilyen találkozás alkalmával a jelentkezők biztosan szívesen meghallgatnák egy „civil" tájékoztatóját a kiképzés folyamatáról, az elvárásokról, a járandóságokról és nem utolsósorban az átjárhatóságról a területvédelmi, a műveleti tartalékos és a szerződéses katonai szolgálat közt. Az esetleges kérdésekre viszont igazán hiteles választ a saját tapasztalatai alapján adhat.

1599194272

Tapasztalatokban nem is volt hiány. Visszaemlékezései szerint az első kellemes meglepetés az volt számára, hogy a szakasz tagjai egyből befogadták. Senki nem volt kíváncsi az életkorára, nem csodálkoztak azon, hogy hölgy létére vállalta a szolgálatot, nem kérdezték a civil munkájáról sem. Gyorsan megtapasztalta, hogy egyenruhában mindenki egyenlő, a katonát csak a képességei, az akarata, pontos és precíz feladatteljesítése, kitartása alapján ítélik meg a társai. Amikor pedig valami nem akart sikerülni, a kiképzők segítségére mindig számíthatott. Mindenféle gúnyos megjegyzés nélkül addig gyakorolták közösen az adott mozzanatot, amíg meg nem felelt az elvárásoknak.

A harcászati és az alaki foglalkozások például kimondottan tettszettek Bartánénak. Elmondása szerint fantasztikus élmény volt részére az egyszerre mozgás, a zárt alakzat és annak a felelőssége, hogy egy hibás mozdulattal az egész szakasz megítélését bárki elronthatja. Ezek ismeretében a szentendrei eskütételt valószínűleg sosem fogja elfelejteni. Az éleslövészettől azonban kimondottan tartott – az ott elkövetett hibáknak nagyon súlyos következményei lehetnek. Rövidesen aztán kiderült, hogy a félelme alaptalannak bizonyult. A lövészet előtt ugyanis két napig csak a gépkarabéllyal foglalkoztak. A végén már akár csukott szemmel is képes lett volna összeszerelni a fegyverét, vaklőszerrel lőve pedig a lövés hangját is megszokta. Sokat gyakorolták a vezényszavakra történő teendőket is, így mikor éleslőszerrel a tárban indult el a vörös zászló vonalába, már egy csepp szorongást sem érzett.

1599194272

Bartáné szakasza remek közösséget alkotott, s a kiképzés helyszínét is sikerült jól megválasztaniuk: egyik katonatársuk, a Horváth Hús Kft. tulajdonosának telephelyén zajlottak a gyakorlati foglalkozások. A főnök mellett a cégnek még három dolgozója vett részt a felkészítéseken – az ellátmányra sosem volt panasz.

A jelentkezéskor érzett bizonytalansághoz képest, az alapkiképzés lezárultával Bartáné főtörzsőrmester kimondottan sajnálja, hogy vége a felkészítésnek. „Számos olyan ismerettel gazdagodtam, amelyeknek nagy hasznát veszem majd a mindennapi életben. Diplomásként, közigazgatásban dolgozóként – jelenleg a következő diploma megszerzése a célom – számos képzésen, oktatáson vettem már részt, életem szerves részét képezi a tanulás. Ilyen jól felépített tananyaggal azonban, mint amilyen alapján a kiképzésünk a Magyar Honvédség kötelékében zajlott, korábban még sosem találkoztam. A modulok laikus számára is érthetőek, a kiképzők jól felkészült, segítőkész, elhivatott katonák, akik használható tudás továbbadására törekedtek. Zseniális struktúrában, az elméleti tananyagot mindig a gyakorlat követte, így készségszinten tudtuk elsajátítani az ismereteket. Korábban nem gondoltam, hogy a katonáknak ennyire szerteágazó képességekkel kell rendelkezniük. A kiképzés során olyan sokrétű tudást, jártasságot szereztem, hogy nem is tudok kiemelni közülük egyet sem. Nagyivánon nagyon jó csapat jött össze, barátságok szövődtek. A terepfoglalkozások hangulata, a rengeteg élmény igazi csapattá kovácsolt minket. A kezdeti félelmem, tétovaságom elszállt, közösen hajtottuk végre a feladatokat: kúsztunk, másztunk, távolságot mértünk, álcáztunk, harcászkodtunk. A kiképzők személyisége, barátsága, magas színvonalú tudása, tapasztalata felbecsülhetetlen értékű. Mindenki, akivel kapcsolatba kerültem az elmúlt időszakban – a személyi ügyekkel foglalkozó lányoktól kezdve a gépjárművezetőkön át a parancsnokainkig – példaértékű kedvességgel, figyelemmel és segítőkészséggel álltak hozzánk. Köszönöm, hogy része lehetek egy ilyen közösségnek!" – írta Kovács Imre alezredesnek, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 3. régió területvédelmi parancsnokának és Szabó Zsolt őrnagynak, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei előkészítő részleg részlegvezető-helyettesének címzett levelében Barta Györgyné önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester.

1599194273

Fotó: a szerző felvételei és archív