Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt erős a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2019. március 23. 14:20

„A jövő már ma itt van, ezért felkészültnek kell lennünk” – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában Jörg Vollmer altábornagy, a Német Szárazföldi Erők parancsnoka. A Német Szövetségi Véderő altábornagya a 21. század legfontosabb kihívásairól, valamint a német-magyar kapcsolatokról a NATO és az Európai Unió vonatkozásában tartott előadást az intézményben. Véleménye szerint azért hatékony a német-magyar együttműködés, mert közös értékeket képvisel a két ország.

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2019/03/22/egyutt-eros-a-nato
1599200428
Németország nézőpontjából három fő évfordulót emelt ki Jörg Vollmer. „A NATO létrehozásának 70., a magyar csatlakozás 20., és a berlini fal leomlásának 30. évfordulóját ünnepeljük" – sorolta, majd hozzátette, hogy mindig hálás lesz Németország a magyaroknak azért, hogy megnyitotta Ausztriával közös határát a kelet-németek előtt. Ez azért is jelentős a német történelemben, mert egy lépéssel közelebb hozta a békés forradalomban a német egyesülést. „Nem felejtjük el a gesztust, hogy a magyarok is kiálltak a döntésszabadság mellett" – fogalmazott. Elhangzott, hogy a két fél közötti barátság azóta is tart, hiszen például a katonai missziókban is remek partnernek bizonyultak az országok. Az altábornagy szerint növelni kell az együttműködést és tovább kell építeni a bizalmat.

„Napjainkban számos kihívással állunk szemben. Először is foglalkoznunk kell a terrorveszéllyel, a migrációs hullámokkal" – emelte ki Jörg Vollmer. Bár eddig is voltak terrortámadások, a párizsi és a többi országban elkövetett merényletek minőségben különböznek a korábbiaktól. Európában is megjelentek az öngyilkos merénylők, akik a céljuk elérése érdekében feláldozzák magukat. „Másik nagy probléma, hogy a saját társadalmainkból radikalizálódnak emberek, így az azonosítás rendkívül nehézzé válik" – fejtette ki. A NATO-nak alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, s gyorsabbá kell tenni a reagálását is.

1599200429
Jörg Vollmer előadásában kitért a német hadsereg fejlesztésére is. „A missziók, amelyekben Németország részt vesz, sok katonát, energiát és kapacitást kívánnak. Az ezekben harcoló katonák felkészítése nem egyszerű, hiszen minden küldetés különböző felkészültséget követel" – hangsúlyozta a német hadsereg főparancsnoka.

A Német Szövetségi Véderő altábornagya bemutatta Németország NATO-szerepvállalását, valamint kitért a német katonai kapcsolatokra is. Megjegyezte, hogy ezek az együttműködések azért is fontosak, mert összehangolt, egységes fellépéssel lehet a kihívásokat hatékonyan kezelni.

1599200429
Szöveg: Juhász Katalin
Fotó: Szilágyi Dénes