Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködésből kiváló

Szöveg: Takács-Tóth Andrea |  2015. szeptember 28. 13:43

Hatodik alkalommal rendezték meg a „Neighbours” elnevezésű magyar-szerb közös gyakorlatot a szerb 1. szárazföldi dandár és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának közreműködésével – ezúttal a hajdúhadházi lő- és gyakorlótéren.

1596001525

Az egyhetes cserekiképzés ideje alatt a két ország katonái a különböző kiképzési tapasztalataikat osztották meg egymással és építették be a gyakorlatba.

A gyakorlaton a raj- és szakaszszintű hagyományos katonai hadviselés eljárásait sajátíthatták el a szerb katonák – természetesen a magyar kollégáik segítségével -, emellett pedig egy magyar szakasz felépítését is tanulmányozhatták.

A cserekiképzés ideje alatt több, közösen begyakorolt mozzanatot építettek be a katonák egy komplex feladatba. A gyakorlat zárónapján a két nemzet katonái azt mutatták be, hogyan tudnak a harcjárművekkel egy támadó feladatot végrehajtani.

1596001525

A gyakorlat bemutatónapján részt vett Zseljko Petrovic dandártábornok, a szerb 1. szárazföldi dandár parancsnoka, aki a kiképzés végén elismerését fejezte ki a katonáknak, mivel – mint fogalmazott – kiválóan hajtották végre a rájuk bízott feladatokat. A zárónap programját Dusko Dekic alezredes, Szerbia katonai attaséja is megtekintette.

1596001525

A zárógyakorlatot követően Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka is köszöntötte a két ország katonáit. „Rendkívül fontos az a számunkra, hogy a szomszédos országainkkal úgy hajtsuk végre a gyakorlatokat, hogy értsük egymás gondolatát. Ez a gyakorlat mind a magyar mind pedig a szerb katonáknak kiváló lehetőség az együtt gondolkodásra. Úgy láttam, hogy önök minden mozzanatát kihasználták a kiképzésnek, hogy fejlődni tudjanak és tanuljanak egymástól" – mondta.

A tervek szerint jövőre Szerbia ad otthont a Neighbours gyakorlatnak.

1596001525

Fotó: a szerző felvételei