Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Él a múlt – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. április 10. 13:06

Zsúfolt éve volt tavaly, és az idei sem eseménytelen a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának. A kihívásokról, az eredményekről, az újdonságokról beszélgettünk a tagozat vezetőjével, Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnaggyal.

1596030325
Milyen mérleggel zárták a 2016-os évet?

Kemény, de eredményes esztendőnk volt. Közel 100 eseményen vettünk részt; ez jócskán meghaladja a korábbi évek átlagát, de az első világháborús és az 1956-os évforduló miatt jóval több megemlékezésre hívtak bennünket. Részt vettünk katonai tiszteletadásokon, az ifjúsági honvédelmi nevelést szolgáló haditechnikai és harcászati bemutatókon, valamint emléktúrákon. Külön ki kell emelnem a Doni Hősök Emléktúrát, amely mára zászlóaljszintű rendezvénnyé vált. Idén hat helyszínen rendeztük meg az eseményt.

Miért kezelik ennyire kiemelten a Doni Hősök Emléktúrát?

A Don-kanyar történelmünk egyik drámai epizódja ugyan, de vallom, hogy a vesztes csaták is tele vannak egyéni hőstettekkel. Meg kell ismertetnünk a valódi történéseket, a vereség mögött is szembetűnő bátorságot. Egy feledésre ítélt, negyven éven keresztül agyonhallgatott vagy eltorzítottan kommunikált eseményről beszélünk. A gyász mellett legalább olyan fontos az elismerés és a tisztelet. Most már a hősies helytállásra kell emlékezni és emlékeztetni. A hőskultuszt helyre kell állítani, hiába használják magát a szót is pejoratív értelemben még helyenként. Még mindig hajlamosak vagyunk csak és kizárólag áldozatként tekinteni hőseinkre, a tragédiát hangsúlyozni, de mintha elfeledkeznénk a legfontosabbról, arról, hogy ezek a katonák – a túlélőkkel együtt – hősök voltak. Ezért vagyunk ott az emléktúrákon. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet; mi ezt missziónak fogjuk fel.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én, pénteken megjelenő számában!)