Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos programokkal készülnek a műszakiak napjára

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. április 10. 14:09

Látványos és izgalmas programokon vehetnek részt azok az érdeklődők, akik a műszakiak napja alkalmából felkeresik a szentesi laktanyát – mondta Kaszanyi Sándor alezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka április 10-én, hétfőn a csapatünnepet beharangozó sajtótájékoztatón.

Az alezredes – aki egyben a közelgő rendezvény szervezőbizottságának elnöke – elmondta: április 21-én, pénteken már reggel kilenc óra körül megkezdődnek a programok a Damjanich-laktanyában. Az ünnepség jó alkalmat teremt arra is, hogy az érdeklődő civilek betekintést kaphassanak az alakulat életébe, munkakörülményeibe,  de cél az is, hogy a honvédséghez csatlakozni kívánóknak bemutassák, a műszaki ezred katonáinak az egyik legsokrétűbb feladatrendszerben kell helytállniuk.

Az ünnep a díszelgők bemutatójával kezdődik, majd a helyi katonasuli diákjai adnak ízelítőt önvédelmi felkészültségükből. Ezt követik a tűzszerészek és a helyi rendőrség, valamint a huszárok lovas bemutatói, délután pedig koncertek és az eddig felsoroltakkal párhuzamosan futó sportversenyek eredményhirdetései lesznek. A különböző programhelyszíneken ugyanakkor technikai bemutatót, műszaki erőpróbát, airsoft-, illetve paintball-lövészetet tartanak, megnyílik a csapatmúzeum és lesz véradás, valamint bűnmegelőzési tanácsadás is.

1596030326

Az idei rendezvény – az alezredes szavai szerint – abban is különleges, hogy a helyi rendőrséggel közösen szervezik, vagyis a csapatünnep egyben a rendőrség napjának is helyet ad majd. Elmondta azt is, hogy a műszakiak napjával azokra a katonákra emlékeznek, akik 1849. április 25-re virradó éjszaka – a szabadságharc alatt – a komáromi csatában, Török Ignác honvédtábornok vezetésével hidat vertek a Dunán. A helyszínen talált eszközökből – bárkákból, csónakokból és pallókból – egyetlen éjszaka alatt összeállított átkelő hatalmas teljesítménynek számított, és jelentősen növelte a magyar műszaki katonák presztízsét.

A műszakiak napját egyébként 1993 óta minden évben megrendezik, ez alól egyedül 2006. volt kivétel, amikor az árvízi feladatok miatt el kellett halasztani a csapatünnepet.

Fotó: Rácz Tünde