Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életre kelt jelenetek a múltból

Szöveg: Báró Mónika |  2015. március 15. 11:23

Március 11-én rendkívüli kiállítás nyílt a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Stefánia Galériájában Jankovics Marcell, korunk meghatározó polihisztora, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és kultúrtörténész grafikáiból.

1595989551

Az ötven kiállított tusrajz Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum – A magyar hősmondáköt könyve című eposzához készült szemléltetésképpen.

Az időrendi sorrendben kiállított képeken a kezdeti elvont témákat konkrét történelmi események és alakok ábrázolása követi. A képeken megjelenik Attila, Leó pápa, Emese, Álmos, Szent László, Könyves Kálmán, Szent Erzsébet, Batu és Mátyás király is. Figyelemre méltó a munkák míves, aprólékos, régi kort idéző kidolgozása. A képek hangulata az egykori kódexek és vaskos történelmi könyvek díszes lapjait idézi. Jankovics Marcell rajzai értékteremtő illusztrációk. A művész sajátos képi világában összetett egységet alkot betű és vonal, szó és kép.

1595989551

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője felhívta a figyelmet a múlt fontosságára. Elmondása szerint a jelenkor próbáit könnyebb lenne kiállni, ha jobban ragaszkodnánk a múltunkhoz és abból merítve terveznénk a jövőt.

1595989551

A megnyitóünnepségen Jankovics Marcell is jelen volt, aki a rendezvényt követően könyveket dedikált.

A kiállítás március 31-ig tekinthető meg, mindennap 13-tól 18 óráig.

1595989552


Fotó: Szabó Viktor