Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első világháborús megemlékezések Ukrajnában

Szöveg: HM HIM |  2017. október 10. 17:56

Osztrák–magyar katonák újratemetésén és az Osztrák Fekete Kereszt tiroli szervezete által felújított első világháborús katonatemetők avatóünnepségén vett részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) delegációja szeptember 29. és október 1. között a nyugat-ukrajnai lembergi területen.

1596039714

A katonai tiszteletadással megrendezett ünnepségeken az osztrák hadisírgondozók tiroli képviselői mellett a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségének tagjai, a helyi járási és települési adminisztráció, az egyház képviselői, valamint az ukrán hadsereg katonái is részt vettek.

Ivano-Frankove (Janiv) település első világháborús katonatemetőjében a közeli erdőben zajlott harcokban elesett osztrák–magyar katonák leltek végső nyughelyre, köztük a szegedi 5. honvéd gyalogezred katonái. Az ukrán kutatócsoport vezetője két, szinte ép állapotban megmaradt azonossági jegyet és tárgyi maradványokat mutatott, melyek egyértelműen magyar katonáktól származnak, így azokat a későbbiekben a Hadtörténeti Múzeumnak adják majd át. 

1596039715

A dr. Téglás Gyula alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatóhelyettese által vezetett magyar delegáció Korchiv faluban a 2. tiroli császárvadász ezred 125 katonájának felújított temetőjében, majd a szomszédos Uhnivban, a tavaly felújított első világháborús katonatemetőben koszorút helyezett el.

1596039715

Az ünnepségsorozat záróeseménye az idén felújított első világháborús katonatemető avatása volt, ahol 77 német, 57 orosz és 29 osztrák–magyar katona nyugszik, többségük névtelenül. A központi emlékművön német, magyar, lengyel és ukrán felirat olvasható.

1596039715

Ukrán részről baráti fogadtatásban volt részük az osztrák és magyar hadisírgondozóknak. A térségben a lakosság részéről nyitottság mutatkozik a Nagy Háborúban életüket vesztett katonák emlékének méltó megőrzésére. Az Osztrák Fekete Kereszt tiroli szervezete a további együttműködés reményében köszönte meg a magyar delegáció részvételét a rendezvényeken.

1596039715

Fotó: HM HIM