Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőként a biztonságot kell szem előtt tartani

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. április 30. 16:19

Összevont missziós kibocsátó-visszafogadó ünnepséget rendeztek április 30-án, szerdán, Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon. Fucsku Sándor vezérőrnagy kiemelte: „a Magyar Honvédség missziós ambíciószintje változatlan”.

1595971223
Fucsku Sándor vezérőrnagy: a biztonságot tartsák szem előtt

A koszovói KFOR-misszió egyéni beosztásaiban szolgálókat, illetve a KFOR Többnemzeti Logisztikai Támogató Parancsnokság alárendeltségében dolgozó négyfős mozgáskoordinációs csoport katonáit köszöntötte külszolgálatuk végén Fucsku Sándor vezérőrnagy Székesfehérváron. Amint azt az MH ÖHP parancsnoka elmondta: munkájukkal valamennyien kivívták elöljáróik legmagasabb fokú elismerését.

Az Egyesített Balkáni Hadszíntér KFOR- és EUFOR-, valamint a NATO afganisztáni misszió egyéni beosztásaiba indulóknak viszont sikeres missziót kívánt, elvárásként többek között azt fogalmazta meg számukra, hogy „tovább öregbítsék a Magyar Honvédség jó nemzetközi hírnevét."

„Hazánk vállalta, hogy bővíti a Balkánon missziós szerepvállalását, és erre nézve meg is kezdtük az előkészületeket" – mondta Fucsku Sándor vezérőrnagy.

1595971223
A legtöbben féléves külszolgálatra indulnak

Ugyancsak most kezdi meg külszolgálatát a Nemzeti Támogató Elem afganisztáni missziója és a Mi−17 Légi Tanácsadó Csoport kilencedik-kilencedik váltása is. Fucsku Sándor vezérőrnagy leszögezte: mindkét csoportra meglehetősen „színes és változatos" feladatok várnak.

„Azt mondhatom, hogy azok se dőljenek képzeletben hátra, akik már több alkalommal szolgáltak ugyanazon a műveleti területen. A helyzet és a körülmények ugyanis folyamatosan változnak, így minden esetben elsőként a biztonságot tartsák szem előtt" – hangsúlyozta a parancsnok.
Hozzátette: a katonák jól felkészültek, tudásuk és tapasztalatuk alapján „nyugodt szívvel" küldi ki őket a különböző műveleti területekre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a nemzetközi környezetben történő munkavégzés nehézségeire.

Az EU Grúziai Megfigyelő Missziójába két katona indul Magyarországról. A misszióban szolgálók feladata a felelősségi körzetben lévő határőri, katonai és belügyi erők megfigyelése, valamint a békeegyezményben és az érvényben lévő megállapodásokban foglaltak betartásának ellenőrzése.

1595971224
A missziós szolgálatban az emberi tényező is nagy szerepet játszik – a családoktól is komoly kitartást és önfeláldozást követel

Fotó: a szerző felvételei