Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elstartolt az Active Guardian

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. szeptember 30. 11:14

Megkezdődött szeptember 30-án reggel az Active Guardian 2013 gyakorlat, amelyben a magyar katonák mellett amerikai és szerb erők is részt vesznek.

1595960726

Dr. Orosz Zoltán altábornagy nyitotta meg hétfő reggel a honvédelmi tárca Balaton utcai objektumában az Active Guardian 2013 gyakorlatot. Mint a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese fogalmazott, abból a szempontból mindenképpen rendhagyó az idei gyakorlat, hogy eredetileg más körülmények között bonyolították volna le, ám a megváltozott szükségletek miatt végül mind a tervezés, mind a végrehajtás más irányt vett. E körben elsődlegesen a júniusi dunai árvizet emelte ki: az eredeti elképzelés szerint egy csapatok mozgatásával járó, a katasztrófavédelmi feladatok többnemzeti környezetben történő gyakorlására irányuló gyakorlatot tartottak volna, mivel azonban a Magyar Honvédség a katasztrófahelyzetben kiváló teljesítményt nyújtott, ezt végül számítógépes szimulációs rendszerrel támogatott törzsvezetési gyakorlattá alakították át. Ennek során a résztvevők valós katonaföldrajzi környezetben, fiktív országcsoportok szerepeltetésével teszik majd próbára magukat, elsősorban az ipari katasztrófák elhárításának feladatrendszerében. Emellett ugyanakkor lesznek az elmúlt időszak nemzetközi fegyveres konfliktusainak tapasztalatai alapján összeállított feladatok is.

Mint az altábornagy hangsúlyozta, a gyakorlat első fázisa október 7-éig tart, ennek során elsősorban a műveletvezetési rendszer feladatait, illetve a feltöltést, a tartalékosok bevonását gyakorolják majd. Az október 18-áig tartó második szakaszban a fegyveres konfliktushelyzetek kezelése következik, a harmadik szakaszban pedig már az Ohiói Nemzeti Gárda és a szerb haderő is részt vesz. Utóbbi lesz a gyakorlat legintenzívebb igénybevétellel járó része, hiszen 72 órás folyamatos tevékenységet igényel majd a katonáktól.

1595960727

Orosz Zoltán kiemelte: az idei Active Guardian abból a szempontból is újdonságot hoz, hogy korábban nem tapasztalt mértékben vesz benne részt a honvédelmi tárca közigazgatási apparátusa, illetve a gyakorlat során tesztelik a megújított számítógépes vezetési rendszert is.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária