Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantás egy pakisztáni rendőrőrs közelében

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. szeptember 30. 11:35

Legkevesebb 31 halottja és 76 sebesültje van egy autóba rejtett pokolgép szeptember 29-i, vasárnap reggeli robbanásának az északnyugat-pakisztáni Pesavarban, egy rendőrőrs közelében lévő piacon – közölte a helyi rendőrség.

Záhid Hán rendőrtiszt elmondása szerint a robbanószerkezetet egy parkoló autóban helyezték el, és távirányítással hozták működésbe. Dzsámil Sáh kórházi szóvivő arról számolt be, hogy a hozzájuk beszállított 29 halott között hat gyerek és két nő van.

Legalább tíz üzlet és számos jármű teljesen megsemmisült. A rendőrőrs melletti piacon, ahol sok üzlet áll, nagy volt a zsúfoltság a merénylet idején.

Az őrs mintegy 300 méterre állt attól a keresztény, anglikán templomtól, ahol egy héttel korábban két öngyilkos robbantó 85 embert rántott magával a halálba.

A gyilkos akciót egyelőre még senki nem vállalta magára, de az ilyeneket általában a helyi tálibok számlájára írják. Az utóbbiak nem fogadják el a pakisztáni alkotmányt, teljes egészében iszlám törvénykezést és háborút akarnak Indiával.

Közben az iszlámábádi kormány béketárgyalásokat ajánlott a Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) nevű lázadószervezetnek, amelynek hat éve folyó felkelésében már ezrek vesztették életüket.

A helyi média jelentése szerint ugyancsak vasárnap reggel egy pilóta nélküli amerikai repülőgéppel végrehajtott csapásban meghalt legalább négy ember az ország északnyugati törzsi területén, Észak-Vazirisztánban. Az urdu nyelvű Geo TV szerint a drón két rakétát lőtt ki Mirámsáhban egy házra, amely a gyanú szerint lázadók rejtekhelye volt. Idén ez volt a 21. ilyen amerikai csapás a törzsi területen.