Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Eltűnik egy háborús sebhely Európa légi közlekedésének arcáról”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. június 12. 11:57

„Magyarországra a béke és a biztonság ügyében mindenki számíthat ma is és a jövőben is: szövetségeseink, régi barátaink és minden jóakaratú ember” – mondta Hende Csaba június 12-én Budapesten, a koszovói magaslégtér újranyitásának ünnepségén.

Csütörtök délelőtt tartották a Hungarocontrol Zrt. Igló utcai központjában a koszovói magaslégtér újranyitásának ünnepségét. A teljes kapacitását elért légtér megnyitását és irányítását a NATO felkérésére a magyar légi navigációs szolgálat végezte és végzi. Az ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mellett Patrick Auroy, a NATO védelmi beruházásokért felelős főtitkárhelyettese is részt vett.

1595973648

Hende Csaba beszédében elmondta: az a másfél évtized, amióta szövetségünk Koszovóban eddig tevékenykedett a békéért, napról napra, lépésről lépésre tágította ki a béke megerősödésének lehetőségeit a térségben. Az időről időre mindig tapasztalható feszültség ellenére Koszovóban újra megindult az élet, lassan felpörög a gazdaság, illetve felnő egy új nemzedék is. „Ma annak örömére ültetünk fát, hogy eltűnik egy háborús sebhely Európa légi közlekedésének arcáról: ez az út egyik fontos állomása" − fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető leszögezte: Magyarország elkötelezett a Balkán békéjének szolgálatában, amit a Magyar Honvédség békefenntartóinak szolgálata is bizonyít. E szolgálatot katonáink a célhoz illő alázattal, a koszovói emberek iránt érzett tisztelettel végzik, és a napokban kiérkezett váltás is így dolgozik majd a béke ügyéért. Szintén hazánk elkötelezettségét bizonyítja, hogy a koszovói magaslégtér ellenőrzésének feladatát a HungaroControl Zrt. révén egy világszínvonalú cég látja el. E tevékenység ugyanakkor hatalmas szakmai kihívást is jelent.

„A biztonság ugyanúgy nem lehet csak egy nemzet ügye, mint ahogy a repülés sem" − mutatott rá Hende Csaba. Sok nemzet közös ügyeiről van tehát szó, amelyekben mindenkinek el kell végeznie a maga feladatát, hozzá kell tennie a magáét a közös munkához. „Magyarországra a béke és a biztonság ügyében mindenki számíthat ma is és a jövőben is: szövetségeseink, régi barátaink és minden jóakaratú ember" − mondta a miniszter.

1595973648

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: hazánk sikeresen teljesítette a NATO megbízását, tizenöt év elteltével a koszovói magaslégtér ismét megnyílt a polgári légi közlekedés számára, és elérte a teljes kapacitást. E komoly szakmai és diplomáciai siker több nemzetközi szervezet, ország és hazai szereplő áldozatos munkájának eredménye. Európában, de talán még sehol a világon nem volt példa arra, hogy más ország végezze nem szomszédos térség légiforgalmi irányítását: a HungaroControl 700 kilométeres távolságból, határokon átnyúlva irányítja a közlekedést Koszovóban.

Patrick Auroy, a NATO védelmi beruházásokért felelős főtitkárhelyettese a közös erőfeszítések nagyszerű példájaként méltatta a koszovói magaslégtér újonnani megnyitását. Mint mondta, a magyar kormány és a HungaroControl a kezdetektől fogva hitt a vállalkozás sikerében, és mindent meg is tett ennek érdekében. Köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a munkában. Joe Sultana, az EUROCONTROL légiforgalmi hálózati igazgatója, George Firican, az ICAO európai regionális igazgatóhelyettese, Anca Apahidean, az IATA Kelet-európai Régió igazgatója, Schváb Zoltán, a HungaroControl felügyelőbizottságának elnöke és Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója szintén kifejezte elismerését a résztvevők irányában. Ezt követően a megjelentek ünnepélyesen felavatták az emléktáblát a Koszovó Parkban, majd elültettek egy, a régióban honos fát is.

1595973649

A Koszovó feletti magaslégtérben a HungaroControl évi mintegy 180 ezer repülést irányít majd 6100 méter felett, így a tizenöt évvel ezelőtt lezárt légtér újbóli használata révén mintegy 685 ezer kilométerrel csökkenhet az európai légi útvonalak hossza. Ez hozzávetőlegesen 24 ezer tonna üzemanyag-megtakarítást és a légitársaságok számára évi közel 18 millió euró költségcsökkenést eredményezhet.

1595973649

Fotó: Dévényi Veronika