Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékek a Nagy Háborúból

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 14. 15:33

A makói József Attila Múzeum az első világháború centenáriuma alkalmából kiállítással tiszteleg a hősök és az áldozatok előtt. A rendezők célja, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet ébren tartsa és hozzájáruljon a történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítéséhez.

1595980583

A látogatók megismerkedhetnek a keleti front eseményeivel (erről vannak a múzeum gyűjteményében fényképek, térképek), a katonai kórházakkal és orvoslással, az Osztrák–Magyar Monarchia haderejével, a hősi halottak számával, a hadifogolyélettel, a tábori postával.

1595980583

A múzeum gyűjteményében található bukovinai és galíciai harcokat bemutató fotóanyagot dr. Diósszilágyi Sámuel orvos készítette, aki a helyi kórház belgyógyász főorvosa volt. Hagyatékában több térkép is van, amelyek a különböző frontszakaszokat ábrázolják. A múzeum történeti és néprajzi gyűjteményéből több tárgy került be a tárlatba. Így katonaképek, tábori levelezőlapok, hadifogolyemlékek, olyan háborús emléktárgyak, mint a hadimozsár, pohár, sótartó.
Láthatók dr. Eperjessy Kálmán, aki a bosnyák gyalogezredben szolgált és a József Attila barátjaként is ismert dr. Espersit János ügyvéd, népfelkelő múzeumban található emlékei, csakúgy, mint Börcsök Attila néprajzi gyűjteményéből, a helyi levéltár állományából és makói lakosok adományaiból származó emléke.

1595980584

A múzeum a centenárium kapcsán gyűjtést indított, amely a makói és a környékbeli falvak lakóit is megmozgatta.
A kiállítást megtekintők felpróbálhatják dr. Diósszilágyi Sámuel hadnagy egyenruháját, leülhetnek a híres Schwarzlose géppuska (másolata) mellé, és egy kis videofilmen – egy fogolybarakk magányában – megnézhetik Makó város első világháborús emlékeit: a hősi emlékmű avatását, a huszárok és gyalogosok által felavatott emléktáblákat. A katonai hordágyon elhelyezett véres ing, pedig felhívja a figyelmet az erőszak, a háború szörnyűségére.

1595980584

Fotó: József Attila Múzeum