Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítették a mérgező harcanyagokat

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2014. október 14. 14:42

A második fázisával folytatódott a tavasszal elkezdődött, Sáraranymező 2014 elnevezésű vegyivédelmi gyakorlat a szlovákiai Zemianske Kosztol’any település határában, a szlovák hadsereg vegyivédelmi kiképző központjában. A székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj ABV-felderítő katonái mérgező harcanyagok alkalmazásával gyakorolták szakfeladataikat.

Az október 6-10. közötti gyakorlaton a zászlóalj ABV-felderítő beosztásaiban szolgáló 25 katona mellett az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ 5, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 3, valamint az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 1 katonája hajtott végre szakfeladatot a szlovákiai kiképző bázison.

1595980582

A kiképzés során a fő hangsúlyt az egyes harcos kiképzésre fektették. A résztevők a rendszeresített ABV-felderítő eszközökkel gyakorolták be a detektálást és kimutatást.

A mostani felkészüléssel már a jövő tavasszal végrehajtandó kiképzésre – amelynek során már szakaszkötelékben kell felderítési szakfeladatokat végrehajtani, éles harcanyagok használata közben – készültek a magyar katonák.

„Az itt szerzett tapasztalatok bizonyítják, hogy a rendszeresített egyéni védőeszközeink és szakfelszereléseink éles mérgező harcanyaggal szennyezett környezetben is képesek hatékony védelmet nyújtani és garantálják a szakfeladatok sikeres végrehajtását" – mondta a gyakorlat végén a kiképzés parancsnoka.

1595980583

Fotó: archív