Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékmenet a hősökért

Szöveg: Ónodi Bán Nikolett főhadnagy |  2018. január 27. 18:11

Idén is megrendezték a Doni Hősök Emléktúrát – Debrecenben és a hajdúsági városokban január 25-27. között menetelt a Hajdú menetszázad.

1596043881

Az esemény szervezésében az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP), valamint alárendelt katonai szervezetei is részt vettek, valamint egy 33 fős szakasszal csatlakoztak is az emlékmenethez. A 2. magyar hadsereg doni harcaira emlékező túrán – a hagyományoknak megfelelően – hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák,  honvéd tisztjelöltek teljesítették a 60 kilométeres távot a Debrecen-Hajdúhadház-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog–Hajdúnánás útvonalon. A gyalogmenetet teljesítők a városokban található hadisíroknál, hősi emlékműveknél megemlékezéseket, koszorúzásokat tartottak.

1596043881

Az emléktúra előtti napokban a több helyőrségből verbuválódott szakasz összekovácsolása érdekében idén is felkészítő foglalkozásokat tartott az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztálya. A foglalkozások során szó esett a hadisírgondozás múltjáról és jelenéről, de emellett alaki foglalkozásokon is részt vettek a szakasz tagjai.

1596043881

A Hajdú menetszázad január 25-én indult útnak Debrecenből. A menetet dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese vezette, az alakzatban ott volt Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, valamint Halmai Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hajdú-Bihar megyei alelnöke is. Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka az indulás napján díszparancsban méltatta a doni harcokban elesett, megsebesült, hadifogságba esett katonákat, és az idei túrán részt vevőket is. 

1596043881

Az MH HFKP-tól 4-en, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságtól 13-an, az MH Ludovika Zászlóaljtól 10-en, az MH Bakony Harckiképző Központtól pedig 5-en vettek részt az emléktúrán, a vitéz Heppes Aladárról elnevezett menetszakaszban.

1596043882

Fotó: Mátyás Botond hadnagy