Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblát avattak Szentesen

Szöveg: Benke Tamás tartalékos őrnagy |  2015. szeptember 22. 19:17

Szentesen, egykori lakóhelyének közelében a napokban avatták fel Pirity Mátyás magyar királyi tartalékos repülő hadnagy emléktábláját. A finn-szovjet téli háborús szentesi születésű hős pilótája önkéntesként vett részt a finn nemzet szabadságért vívott küzdelmében.

1596000814

A rendezvényen köszöntőt mondott Szirbik Imre. A város polgármestere emlékeztetett arra, hogy a hős katonák előtt tisztelegni kell. Hozzáette: a szentesi vadászpilóta méltán kapott emléktáblát.

Pasi Tuominen, a Finn Köztársaság nagykövete elismerő szavakkal emlékezett az országa háborús védelmében részt vett külföldi önkéntesek áldozatos harcaira.

1596000814

Arvi Tavaila ezredes, finn véderőattasé katonai szempontból méltatta Pirity Mátyás szolgálatát és ismertette a finn légierő parancsnokának köszönőlevelét.

A rendezvényen  Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke mondott avatóbeszédet.

1596000814

Az emléktáblát a finn nagykövet, a finn véderő attasé és Szentes város polgármestere közösen avatták fel, majd helyezték el rá a tisztelet koszorúit.
A honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek közös koszorúval tisztelegtek a hős pilóta emléke előtt.

1596000815

Fotó: Madácsy Flóra