Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes a visegrádi együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 2. 13:56

A visegrádi védelmi együttműködés további erősítéséről egyeztettek a tagországok február 2-án a lengyelországi Niepołomicében.

1596027040

A Visegrádi Csoport soros lengyel elnöksége által szervezett védelmi miniszteri találkozó két fő témaköre a varsói NATO-csúcsértekezleten hozott döntések gyakorlatba ültetése, valamint a közös európai biztonság- és védelempolitika terén zajló együttműködés folytatása volt. A magyar delegációt Vargha Tamás miniszterhelyettes vezette.

A visegrádi partnerek mindkét területen komoly eredményeket vehettek számba, miközben a feladatokról, az együttműködés további erősítésének lehetőségeiről is egyeztettek. Többek között áttekintették a Szövetség keleti szárnyát megerősítő NATO-intézkedések keretében elhatározott balti katonai jelenlét megvalósításának helyzetét. A V4-ek idén negyedéves váltásban század szintű erővel települnek a három balti államba gyakorlatozási és kiképzési céllal. A magyar katonák július és szeptember között látják majd el feladataikat Észtországban.

1596027040

A felek megvitatták az EU globális stratégiájának végrehajtását részletező védelmi és biztonsági tervet, és az Unió számára 2019 második félévében készenléti szolgálatra felajánlott V4 harccsoport felkészítéséről is egyeztettek. A napirenden szerepelt továbbá az új amerikai adminisztrációval való V4-es kapcsolat felvétel lehetősége a lengyel elnökség alatt.

A kiadott közös nyilatkozatban a visegrádi országok hangsúlyozzák a délről jelentkező kihívások fontosságát is, és támogatják a NATO szerepvállalását azok kezelésében. Mindemellett Magyarország köszönetet mondott visegrádi partnereinek az illegális migráció kezeléséhez nyújtott támogatásért.

1596027040

Fotó: Robert Suchy alhadnagy (Lengyel Védelmi Minisztérium)