Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödik az orosz flotta

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 11. 19:33

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Megnyugtató hírek érkeznek Albániából, úgy tűnik, a nagyhatalmak véleménye is kivételesen egyezik – írja a Pesti Hírlap. A Katonai rovat az erősödő orosz flottáról cíkkez. „Pétervárról jelentik, hogy az orosz haditengerészeti miniszter rendeletére szolgálatba állítják az 1909 óta építés alatt álló és a tavasszal elkészülő Gangut, Poltawa, Sevastopol és a Petropawlowsk 23.400 tonnás Dreadnought típusú csatahajókat. A négy csatahajóból Essen tengernagy parancsnoksága alatt egy új csatahajó-hadosztályt fognak alkotni. Az aktív balti flotta, melyhez még négy 13-15 ezer tonnás csatahajó, hat páncélos cirkáló, hatvankét torpedóromboló és hat víz alatt járó naszád tartozik, az új hadosztály szolgálatba helyezése által oly erős lesz, mint amilyen eddig még sohasem volt."

A Népszava hasábjain folytatódik a tudósítás az albániai helyzetről, melyet a nagyhatalmak is szeretnének elrendezni. A római Stefani ügynökség közli Franciaország, Anglia és Oroszország válaszjegyzékének a tartalmát, amelyben javaslatot tesznek a vitás kérdések elintézésére. Szerbia a hatalmakhoz javaslatot intézett, amelyben elpanaszolja a saját sérelmeit és indítványokat tesz az albán-ügyek rendezésére. Koricai hírek szerint ott Olaszországot azzal vádolják, hogy saját érdekében szítja a zavarokat Albániában.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595970077

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle